Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo na letošním Oktoberfestu opět zdraží

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo na letošním Oktoberfestu opět zdraží

[sobota, 13. září 2008]

Cena tupláku piva na letošním Oktoberfestu v Mnichově opět podraží, ale pořadatelé nemají obavy, že by se to negativně odrazilo v návštěvnosti. Všech šest pivovarů zásobujících svým produktem tuto největší lidovou veselici na světě se shodlo, že letos bude litr piva na Theresiánské louce čepován za 8,13 eura (asi 200 Kč).

Foto

Organizátoři to zdůvodnili dalším růstem výrobních nákladů, který pociťují všechny pivovary. Proto se shodly na zvýšení oproti loňské ceně, která byla 7,75 eura za litr (asi 190 Kč).

Mnozí návštěvníci ale zvýšení ani nezaznamenají nebo jej budou považovat za bezvýznamné, protože ceny piva za poslední rok vzrostly všude ve světě v důsledku silného zdražení ječmene a dopravních nákladů.

Agentura ECA srovnala ceny piva na Oktoberfestu s cenami v okolních zemích a došla k závěru, že zejména pro Italy bude letošní Oktoberfest levný. "V porovnání s cenami u nich doma budou mít v Mnichově vlastně každé třetí pivo zadarmo," citovala agentura Reuters závěry agentury. Také návštěvníci z Francie, Norska a Švýcarska budou cenu považovat za nízkou.

Návštěvníci z dalších zemí ale už takové štěstí mít nebudou. Máz piva v Mnichově bude například pro Jihoafričany třikrát dražší než u nich doma, pro Novozélanďany o 20 procent dražší. Pro návštěvníky z Česka pak už půjde o ryzí "sebeobětování" pro pivo, protože litrák bude v průměru čtyřnásobně dražší, než by je stál doma.

Zdroj: Finanční noviny.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI