Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Tmavý ležák Budweiser Budvar získal stříbro

Co se píše o pivovarech a pivu


Tmavý ležák Budweiser Budvar získal stříbro

[čtvrtek, 11. září 2008]

Tmavý ležák Budweiser Budvar získal další ocenění. V rámci odborné degustace piv při žatecké Dočesné 2008 se umístil na druhém místě v kategorii „Ležák tmavý“. Odborná degustace při Dočesné patří rozsahem a významem mezi pět nejdůležitějších degustací piva v ČR.

V letošním roce bylo při Dočesné hodnoceno celkem 158 vzorků piva v 11 kategoriích, které do soutěže přihlásilo 28 pivovarů. Hodnocení bylo dvoukolové. Soutěž organizoval Chmelařský institut.

„Náš tmavý ležák zopakoval druhé místo, které na Dočesné získal i loni. Do sbírky jeho ocenění tak přibyla již sedmá medaile a my si toho velmi vážíme. Cenné je pro nás i to, že se soutěž konala přímo v geografickém centru oblasti, odkud pochází jedna ze základních ingrediencí tohoto piva – tedy žatecký chmel,“ komentoval ocenění Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

V loňském roce vystavil pivovar 29 616 hl tmavého ležáku, což je ve srovnání s rokem 2006 téměř o 42 procent více. Na tuzemském trhu se jeho prodej loni zvýšil o 7,1 procenta. Export byl v roce 2007 o 80,1 procenta vyšší než v roce 2006.

Hlavní exportním trhem bylo Rusko, kde se loni prodalo přes 6 000 hl tmavého Budvaru, to je meziročně o 66,2 procenta více. Mezi další významné odběratele patří Velká Británie, Německo, Finsko a Slovensko. Tmavý ležák Budweiser Budvar se loni vyvážel do 18 států. Nejvzdálenější je Vietnam.

Tmavý ležák Budweiser Budvar je vyroben stejným postupem jako světlý ležák, za použití hlávkového žateckého chmele a vody ze 300 metrů hlubokých artéských studní. Rozdílem je použití celkem čtyř druhů ječných sladů: českého, mnichovského, karamelového a praženého.

Na rozdíl od většiny ostatních tmavých piv na českém trhu v jeho chuti nepřevažuje sladkost – chuť je jemně hořká a karamelová. Má výrazně tmavou barvu, velmi hustou a trvanlivou pěnu a vůni po praženém sladu.

Zdroj: Euro.cz | Autor: Lukáš Petřík


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI