Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Rusové nabízejí za náchodský pivovar Primátor 165 milionů korun

Co se píše o pivovarech a pivu


Rusové nabízejí za náchodský pivovar Primátor 165 milionů korun

[úterý, 9. září 2008]

Čerstvá nabídka z Ruska přinutila náchodské zastupitele znovu odložit prodej Pivovaru Náchod. Kromě firmy Russian tradition je ve hře nabídka ze Slovenska. Pivovar chce i Liberecký investiční fond.

Zastupitelstvo města Náchoda znovu odložilo snahu prodat svůj pivovar Primátor, ve kterém vlastní 100 procent akcií. Po neúspěšném jednání z června, kdy zastupitelé odmítli jeho prodej Libereckému investičnímu fondu (LIF) za 135 milionů, přišla podle informací serveru iHNed.cz o 30 milionů lepší nabídka od ruské firmy Russian Tradition. Další tři nabídky se pohybují okolo 150 milionů korun.

Zastupitelé na konci června nesouhlasili s prodejem Pivovaru Náchod, protože se jim nabídnutá částka pro firmu s ročními tržbami přes 180 milionů korun zdála málo a nesouhlasili s průběhem jednání. Část zastupitelů pak pivovar prodat nechtěla vůbec. Navíc tehdy přišla další nabídka od pivovaru Holba. Ten ji ale později stáhl.

Nenaplněná dohoda Rady města s LIFem zahrnovala zpětný odkup přístavby hotelu Beránek, která nyní pod pivovar patří, za 45 milionů korun. Za samotný pivovar tak cena činila původně 90 milionů.

V polovině července pak radní rozhodli o druhém pokusu prodeje. Soutěž o pivovar otevřela dalším nabídkám a výzvu zveřejnila na internetových stránkách města. Dřívější odpůrci prvního způsobu prodeje se takovým postupem souhlasili.

"Já jsem měl problém ze začátku, že to bylo nabídnuto jedné společnosti, se kterou se hned uzavřela smlouva, která šla do zastupitelstva," uvedl v červenci pro server iHNed.cz náchodský zastupitel Jiří Maršík (KDU-ČSL). "Dnešní jednání rady bylo korektní," řekl tehdy s tím, že souhlasí se starostou Oldřichem Čtvrtečkou (ODS), že město těžko může udržet pivovar ve stávající konkurenci na trhu piva.

Rusové se třemi variantami

Podle zdroje serveru iHNed.cz přišla kromě Rusů nabídka i ze Slovenska. O pivovar má stále zájem také LIF. Ten je mimo jiné spoluvlastníkem pivovaru ve Svijanech. Rusové navíc přišli s různými variantami. Za 100 procent akcií nabízejí 165 milionů, za 50 procent 75 milionů korun.

Náchodský Primátor měl v srpnu také důvod k oslavě. Britský odborný časopis Beers of the World vyhlásil vítězem druhého ročníku soutěže nejlepší piva světa v jedné ze čtyř hlavních kategorií, kategorii ležáků, pivo značky Primátor Exkluziv 16%. V dílčí kategorii nejlepší tmavý ležák byl pak vyhlášen Primátor Dark a v dílčí kategorii nejlepší vícestupňový ležák Primátor Exkluziv 16%. Pšeničný Weizenbier z Náchoda byl navíc vyhlášen druhým nejlepším v kategorii pšeničných piv.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Miroslav Cvrček


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI