Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Etikety: byznys za půl miliardy

Co se píše o pivovarech a pivu


Etikety: byznys za půl miliardy

[pátek, 22. srpen 2008]

Zhruba 2,7 miliardy pivních etiket vyrobily tiskárny loni pro tuzemské pivovary a letos bude tento počet o několik procent ještě vyšší. Produkce pivovarů totiž dál výrazně roste, přibývají nové značky a etikety mají pomoci pivovarům v rostoucí konkurenci přilákat další konzumenty.

V byznysu s etiketami - pro pivovary i další nápoje - se letos protočí v Česku 500 milionů korun a většina z toho přes Jihočeské tiskárny v Českých Budějovicích a Obchodních tiskárnách Kolín - obojí z uskupení OTK Group.

Cena za kus tohoto malého, ale pro nápojáře důležitého papírku se přitom pohybuje podle velikosti, náročnosti a kvality tisku v rozmezí od pěti haléřů do několika korun. Tiskárny jich chrlí v sériích od několika desítek tisíc po zhruba dvacet milionů kusů.

Jen pro samotné Jihočeské tiskárny představuje tisk etiket 80 procent ze zhruba třísetmilionových tržeb. A celá OTK Group pak ovládá na 85 procent tuzemského etiketového trhu. K zákazníkům patří většina velkých, středních i malých pivovarů u nás.

"Bohužel se růst počtu tištěných etiket neprojevuje i odpovídajícím způsobem ve zvyšování tržeb, což bychom přivítali. Ceny etiket totiž v silné konkurenci v polygrafickém průmyslu spíše stagnují nebo mírně klesají," připomíná ředitel Jihočeských tiskáren Ladislav Blacký.

O růstu zakázek na pivní etikety mluví i evropští tiskařští giganti, jako třeba rakouský koncern Marzek Etiketten s ročním obratem 40 milionů eur. V Česku prodává jen část z loňských sedmi miliard vytištěných etiket. Nejen pivních, ale z velké části i těch, které jsou určeny pro lahve vinařských firem nebo likérek. "Letos očekáváme nárůst prodeje o šest procent," říká Zuzana Richterová z českého zastoupení firmy.

Do tisku pivních etiket se pouští i řada malých tiskáren. Jako klatovský Dragon Press. "Jakýkoliv rozvíjející se obor je pro nás zajímavý. Rosteme s našimi zákazníky," říká Michal Kučera, ředitel této firmy, která se s obratem 30 milionů korun zaměřuje zatím spíš na tisk katalogů a publikací.

Hlad po etiketách navíc dál roste. V Česku dnes existuje už víc než 400 značek piv, před deseti lety to bylo o stovku méně. Roste i odbyt lahvového piva z nejrůznějších hypermarketů.

"Loni jsme v porovnání s předchozím rokem vyrobili o procento víc etiket pro domácí trh a o 7,7 procenta víc pro export. S dalším nárůstem počítáme i letos," říká Jiří Mareček, mluvčí Plzeňského Prazdroje, který s produkcí skoro 11 milionů hektolitrů nakupuje od domácích i zahraničních tiskáren na 80 druhů etiket.

Etikety na lahve stále víc nakupují i minipivovary. "Zatím prvních 25 tisíc kusů na lahve. Ale další pořizuji průběžně na PET lahve přes reklamní agenturu," říká Vladimír Lažanský, majitel nové značky Prokop a pivovaru s roční produkcí 1500 hektolitrů v Chýších na Karlovarsku.

Pivovary se předhánějí v atraktivním potisku, papírové etikety stále víc doplňují etikety z metalizovaného papíru, hýřivé barvy i retro styl doplňují obrázky spoře oděných slečen i vousatých pánů s pěnivým půllitrem. Přibývají etikety s výrazným popisem nejrůznějších marketingových akcí, k vidění jsou i termoproužky pro signalizaci ideální teploty piva.

Je to marketingový boj na zaplněném tuzemském trhu, kde prodeje piva už několik let stagnují a pivovary rozšiřují hlavně export.

"V takové situaci je role pivní etikety podstatná, i když český spotřebitel se dá někdy jen velmi obtížně ovlivnit a ani sebeatraktivnější etiketa nemusí jeho přesvědčení změnit," připomíná výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Zdroj: MaM iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

jiri.kana

pátek, 22. srpen 2008
11:33

jiri.kana

Nemám rád hliníkové folie na lahváčích. Ne že by to nevypdalo hezky, ale podle mého selského rozumu - co se vrazí do vyšších nákladů na reprezentativnější obal, to se zas musí ušetřit jinde. Třeba na surovinách...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI