Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Po jednom pivovaru se jmenuje celé sídliště

Co se píše o pivovarech a pivu


Po jednom pivovaru se jmenuje celé sídliště

[pátek, 8. srpen 2008]

Od ukončení výroby piva v Mělníku letos uplyne významné výročí. Lidé se o pivovarech v Podolí, Pšovce a v Mlazicích dozvědí prostřednictvím připravované výstavy. „Expozice připomene historii výroby piva v pivovaru na Podolí i Pšovce,“ říká Martin Klihavec z Mělníka, který ji připravuje.

Chystáte výstavu k výrobě piva, proč?

V Mělníku se jedno velké panelové sídliště jmenuje Pivovar, ale málokdo si uvědomí, že tento název je odvozený od místa, kde stával kdysi mělnický pivovar. Letos ke konci roku, konkrétně v prosinci, uplyne 50 let od ukončení výroby piva.

Kde byly ve městě pivovary a jaký měly osud?

Výstava připomene historii výroby piva v pivovaru na Podolí i na Pšovce. Již v roce 1626 měšťané Mělníka založili Panský pivovar a vinopalnu města Mělníka při městském dvoře v Doleních Přívorech. Poté, co v roce 1726 vyhořel, přenesli výrobu piva do bývalého dvora v Mělníku Podolí. V letech 1900-1901 byla postavena nová budova pivovaru. Před druhou světovou válkou byl pivovar několik let v majetku rodiny Lobkowiczů. Po znárodnění v roce 1948 byl začleněn do národního podniku Polabské pivovary, poté pod Nymburské pivovary a nakonec do národního podniku Středočeské pivovary, ale jen do roku 1958, kdy byl zrušen. Poté již sloužily hlavně pivovarské sklepy jako sklady banánů národního podniku Zelenina až do 70. let 20. století. kdy byla celá budova zbourána a začalo se s výstavbou panelového sídliště.

Co všechno bude na výstavě k vidění?

Budou tu dobové fotografie jak budovy pivovaru, tak interiéru pivovaru, staré pohlednice, na kterých je zachycen pivovar, pivní lahve s tlačenými nápisy, etikety, plány, různé dokumenty a reklamní materiály jako například reklamní cedule, hlavičkový papír či reklamy z tisku.

Jsou všechny exponáty vaše, nebo si nějaké půjčíte?

Všechny vystavené exponáty jsou z mé sbírky, které se věnuji teprve od roku 1997. Získávám je na mnoha burzách sběratelů pivních suvenýrů nebo z bazarů či vetešnictví po celé České republice. Řadu předmětů mám i od místních obyvatel a pamětníků.

Kdy a kde výstava bude?

Výstava bude zahájena vernisáží ve středu 10. září 2008 v 18 hodin ve vstupní hale mělnického Masarykova kulturního domu. Potrvá dva měsíce, přesně do 31. října 2008.

Zdroj: MF Dnes.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI