Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ceny piva v Česku vyrážejí Angličanům dech

Co se píše o pivovarech a pivu


Ceny piva v Česku vyrážejí Angličanům dech

[čtvrtek, 7. srpen 2008]

Žatecký pivovar ze severu Čech nyní vyrábí 30 tisíc hektolitrů piva ročně. Přitom v roce 2002 to bylo jen osm tisíc hektolitrů a pivovaru hrozil zánik. Spasil ho nový majitel, angličan Rolf Munding. Ten zde investoval půl miliardy a pivo se snaží prosadit například v prestižních londýnských restauracích.

Foto

"Pohybuje se v mezinárodním obchodě dlouho, takže nám pomohl s exportem. Otevření cest do Anglie, Ameriky, Austrálie, to je jeho práce," oceňuje pomoc majitele současný obchodní ředitel Radek Vincík.

Pro pivovar je přitom vývoz životně důležitý. Polovina produkce se vyváží, roste například odbyt v Rusku. Naproti tomu v Česku se žatecké pivo prodává jen v okolí. I když...

"Jsme lokální pivovar, nemáme větší ambice. Ale je pravda, že ty lokální hranice se pořád rozšiřují, jak do našeho okolí přichází i jiné pivovary," vysvětluje Vincík. Žatecké pivo už je tak k dostání nejen v okrese Loun a jeho okolí, ale třeba na Karlovarsku, Mělnicku, Kladensku.

Ceny piva v Česku ale pořád nejsou takové jako v zahraničí. "Od začátku bylo naším cílem vařit vysoce kvalitní pivo. Tomu také odpovídají ceny. Snažíme se například dostat do prestižních restaurací. Ať je to ve středu Londýna nebo v trendových restauracích v Americe. Ceny jako tam si ale v tuzemsku dovolit nemůžeme," říká Vincík.

Proto není výjimkou, že když mladí Angličané, kteří ochutnali pivo v Londýně, přijedou do Žatce, nestačí se divit. "To se stává. Přijdou tady do restaurace, otevřou jídelní lístek a když vidí ceny, málem jim vypadnou oči,“ potvrzuje Vincík. Zatímco v Londýně je žatecké pivo za tři a půl libry, tedy přes 100 korun, v Žatci je za nějakých patnáct korun.

Zdroj: iDnes.cz | foto: Karel Kopáč


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI