Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Prodat pivovar? Tak rychle!

Co se píše o pivovarech a pivu


Prodat pivovar? Tak rychle!

[sobota, 2. srpen 2008]

O koupi náchodského městského pivovaru Primátor projevilo zájem několik společností

Rozhodne-li se Náchod prodat svůj pivovar, musí se tak stát co nejdřív, a to osmého září, kdy budou po prázdninách poprvé zasedat náchodští zastupitelé. V úterý se na tom shodli náchodští radní. K rychlému prodeji je žene současný stav pivovaru a to, že nejistá budoucnost podniku poškozuje jeho pozici na trhu.

Pivovar vařící pivo Primátor je největší v Královéhradeckém kraji i ve východních Čechách. Náchod je v České republice jedním ze dvou měst, která ještě pivovar vlastní. V současnosti, kdy podnik doplácí na zvyšující se kurz české koruny, se město i management podniku přiklánějí k záměru pivovar prodat. Radnice proto nedávno nabídla k odkupu stoprocentní balík akcií.

O pivovar mají zájem liberecký investiční fond LIF, který vlastní například pivovar Svijany, a hanušovický pivovar Holba. Náchodští radní spolu s některými zastupiteli v úterý jejich zástupce vyslechli.

Do úterního poledne na výzvu starosty reagovali i další zájemci, jedním z nich je jistý dřevovýrobce a druhým slovenský pivovar. „Ty ale radnice nebere jako vážné zájemce. Třeba slovenský pivovar by měl podle odhadů do tří let ukončit provoz,“ řekla mluvčí radnice Nina Adlofová a dodala, že nabídka dřevovýrobce přišla pouze elektronickou poštou a nabídku slovenského pivovaru jeho zástupci přivezli krátce před jednáním radních a jedenácti zastupitelů.

Radní s některými zastupiteli sice jednali o dvou hlavních zájemcích, město však zřejmě bude muset projednat všechny nabídky, které ještě mohou do 8. září přijít. Oba hlavní zájemci zatím stojí za svými nabídkami - společnost LIF nabízí sto třicet pět milionů korun, pivovar Holba o patnáct milionů víc.

Radní se zastupiteli hledali v úterý odpoledne i odpověď na otázku, zda prodat všechny akcie, nebo si v podniku ponechat alespoň menšinový podíl. Tuto variantu však nakonec zavrhli, město buď prodá pivovar celý, nebo vůbec ne.

„Pokud se v září na prodeji nedohodneme, v tomto volebním období už nebudeme o prodej usilovat,“ prohlásil na rozšířeném jednání městské rady náchodský starosta Oldřich Čtvrtečka.

To se ale může stát i v případě, že se radní rozhodnou zastupitelům prodej pivovaru doporučit.

Mnozí obyvatelé Náchoda totiž s prodejem pivovaru nesouhlasí. Nechápou, proč se chce město zbavovat podniku, který není prodělečný.

Starosta: Nejsme podnikatelé Naopak starosta i vedení městského pivovaru upozorňují, že radnice není nejlepší podnikatel a že z pivovaru nemá ani korunu, neboť veškerý zisk zůstává podniku. Především však argumentují tím, že kvůli silné koruně postihující zejména export se v brzké budoucnosti náchodský pivovar může dostat do špatné situace a městu hrozí, že pak bude muset svůj podnik dotovat. Radní a zastupitele také zajímalo, zda by případní zájemci byli ochotni spolu s pivovarem převzít i provozování podnikem vybudované přístavby secesního hotelu Beránek na náchodském náměstí. Splácení úvěru na tuto stavbu totiž pivovaru dost přitěžuje. Zástupci obou společností však uvedli, že už si takové podnikání vyzkoušeli, a ne s právě nejlepším výsledkem, proto by byli raději, kdyby přístavbu odkoupilo do svého majetku město. Tak, jak to ostatně náchodští zastupitelé s největší pravděpodobností míní učinit.

Pokud se v září na prodeji pivovaru nedohodneme, v tomto volebním období už nebudeme o prodej usilovat. Oldřich Čtvrtečka, starosta Náchoda

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Petr Broulík


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI