Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pijete pivo? Zaděláváte si na rakovinu slinivky břišní

Co se píše o pivovarech a pivu


Pijete pivo? Zaděláváte si na rakovinu slinivky břišní

[úterý, 29. červenec 2008]

Vědci z michiganské univerzity dokázali, že častí konzumenti piva jsou náchylnější k rakovině slinivky.

Pokud patříte k lidem, kteří pravidelně holdují zlatavému moku, měli byste se mít na pozoru. Podle posledních výzkumů je časté pití piva důvodem vzniku smrtelné rakoviny slinivky.

Nádor slinivky patří k nejhůře léčitelným druhům rakoviny. Pacienti většinou netrpí zpočátku žádnými příznaky až do pokročilého stadia zhoubného bujení, kdy už se metastázy rozšíří do celého organismu.

Vědci, kteří se zabývají tímto onemocněním, objevili různé rizikové faktory ovlivňující jeho vznik: věk, kouření a stravovací návyky. Podle posledních výzkumů se ale rakovina slinivky objevuje u silných pijáků piva v průměru o deset let dříve než u lidí, kteří pivo nepijí.

"I když i jiné alkoholické nápoje snižují věk pacientů, u kterých se objevuje tato nemoc, pivaři jsou na tom výrazně nejhůř," vysvětluje doktorka Michelle Andersonová z michiganské univerzity. Její studie sledovala 500 mužů a žen trpících nádorem slinivky.

Slinivka břišní je orgánem produkujícím hormon inzulín, který reguluje hladinu cukru v krvi. Je významná pro různé tělesné funkce a proto ji nelze ani v případě zhoubného bujení chirurgicky odstranit.

Zdroj: tn.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Jarda

úterý, 29. červenec 2008
20:12

A ve vodě šukaj ryby, takže také nepít, může se pak narodit dítě s ploutví :)


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

jiří

úterý, 29. červenec 2008
19:20

JIRI

Když budu pít sladké sodovky - dostanu cukrovku, když budu pít matonku - dostanu ledvinové kameny.A Američani - ti tak moho dostat rakovinu z patoku, který pijí a říkají tomu pivo!


napsal(a): jiří [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI