Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní slavnosti: Začalo asi před deseti lety

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní slavnosti: Začalo asi před deseti lety

[úterý, 1. červenec 2008]

Pivovarská pouť je nejen kulturní akce, ale také megashow

Kroky tisíců lidí mířily v sobotu 28. června na Podskalí. Důvod? Tradiční Pivovarská pouť.

Pavel (43) z obce jen několik kilometrů od Strakonic je jejím pravidelným účastníkem. „Stačí jen Pavel, i tak mě spousta lidí pozná,“ usmíval se, když jsme ho v sobotu zpovídali.

Má rád pivo. Ne tak, že by jich na posezení „vytáh“ 15 nebo 20. Ale pije ho každý den. „Tak nějak jsem si na něj zvykl a mám doma pořád bedýnku. Vydrží mi tak týden, někdy deset dní,“ pokračoval. Není náhodou, že mezi jeho oblíbené filmy patří Postřižiny. „To je tak krásná oslava piva, až srdíčko zaplesá. A bez opíjení,“ dodal. Pije 10 ze Strakonic, někdy si dá Gambrinus. „Když mám ale chuť, tak jednou za čas koupíme bednu Prazdroje,“ hovořil dál.

Ale zpět k Pivovarské pouti. Pamatuje ji jako Nektar pouť a ještě úplně v počátcích, kdy to byly spíše rybářské závody. „V začátku to byly opravdu pivní slavnosti, teď je to mega show se soutěžemi, hodně kapel, vystoupeními a stánky. Ale chápu, že je to v současné době nutné. Kdo chce, tak si dá jen to pivo, k tomu klobásu a má vystaráno. Nikde courat nemusí,“ myslí si pivař Pavel.

Foto

Ředitel Měšťanského pivovaru Strakonice, a.s., Jaroslav Tůma k tomu říká: „Je to hlavně reklama a určitou část vyplňuje i kulturní stránka celé akce. Ale vždy to je prodělek, protože reklamní podnik takového rozměru nikdy nemůže vydělat,“ vysvětlil Tůma.

Přesné začátky nikdo nepamatuje. „Tak před deseti lety. Nejprve jako dny otevřených dveří, potom rybářské závody a pak jako pouť. Ale hlavně, že se to ujalo,“ vzpomíná bývalý vrchní sládek Jindřich Vondřička.

V sobotu se podle odhadů mohlo na Podskalí vystřídat přes 5000 lidí, kteří vypili přibližně 100 hektolitrů piva.

Video a fotogalerie zde...

Zdroj: Strakonický deník | Autor: Petr Škotko


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI