Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Rychnov chce malý pivovar

Co se píše o pivovarech a pivu


Rychnov chce malý pivovar

[pátek, 20. červen 2008]

Radnice a potomek tamních pivovarníků se dohodli, že ve městě společně obnoví výrobu piva

Rychnov nad Kněžnou - Zatímco v Náchodě se radnice městského pivovaru zbavuje, v Rychnově nad Kněžnou nový městský pivovar právě vzniká. Půjde však o úplně jiný druh podnikání, spíš o malou atrakci pro turisty s ročním výstavem do tisíce hektolitrů. Minipivovar bude vařit podle tradiční receptury místních pivovarníků.

Rychnovští zastupitelé v pondělí rozhodli, že město spolu se soukromníkem založí Městský podorlický pivovar. Radnice bude mít ve firmě čtvrtinový podíl.

„V Rychnově pivovar býval a vlastník areálu vrátil budovy do dobrého stavu. Bude to připomínka této tradice,“ řekl rychnovský starosta Jiří Rokl (SNK-ED).

Rodina Mikšových provozovala v Rychnově pivovar pro kolowratskou vrchnost od roku 1916 a o dva roky později ho koupila. Vnuk původních majitelů Jan Mikš před patnácti lety restituoval zchátralý provoz pod zámkem a provozuje tam Podorlickou sodovkárnu. V památkově chráněném areálu pořádá také kulturní akce.

Pivovar bude vařit tři nebo čtyři speciály, první várka se chystá možná už na Vánoce. Provoz se vrátí do historické budovy, kde pro návštěvníky vznikne šenk. „Jsem rád, že město do společnosti vstoupilo, je to podpora turistiky. Já vložím kvalitu a tradici, pivo se bude vařit podle receptů mého dědy,“ plánuje pražský právník Jan Mikš.

Město do nové firmy vloží padesát tisíc korun a získá dvě místa v tříčlenné dozorčí radě. Také poskytne společnosti do roku 2017 úvěr 1,34 milionu korun. Přes čtyři miliony korun dá do firmy soukromý vlastník. Peníze poslouží na nákup technologie i na stavební úpravy. Zastupitelé vznik pivovaru odsouhlasili celkem hladce, očekávají totiž, že se stane novou atrakcí ve městě. Může prý přilákat lidi na jiné než průmyslově vařené pivo. „Vidím v tom spíš centrum zábavy, ne pivovar, který by měl konkurovat velkým podnikům,“ míní zastupitel Luděk Petr (VPM), který vznik firmy podpořil.

Opoziční zastupitelka Miroslava Němcová (ODS) je však toho názoru, že čtvrtinový podíl je pro město málo. „Město by mělo držet aspoň polovinu. Je tu však asi velká touha vyrábět pivo,“ uvedla Němcová.

Mikšův pivovar s ročním výstavem patnáct tisíc hektolitrů piva patřil ve své době ke středně velkým. V roce 1948 ho znárodnili a v roce 1962 pivovar zanikl. Výroba se tehdy přesunula do Dobrušky, v Rychnově zůstala pouze sodovkárna. Majitel v posledních letech rozšířil výrobu o sirupy, pěstitelskou moštárnu a palírnu.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Štěpánka Tůmová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI