Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Čínští pivaři se dočkali. Míří k nim budějovický Bai De Fu

Co se píše o pivovarech a pivu


Čínští pivaři se dočkali. Míří k nim budějovický Bai De Fu

[pondělí, 16. červen 2008]

První dodávka piva z Budějovického Budvaru vyrazila v pondělí z jihu Čech. Exportovat do asijské velmoci může Budvar díky ukončení sporu s americkým Budweiserem v roce 2006.

Z pivovaru Budějovický Budvar byla dnes dopoledne odeslána historicky první zásilka piva do Číny. Dodávka obsahuje 2600 kartonů lahví (206 hektolitrů) světlého ležáku, který se v Číně bude prodávat pod označením "Budějovický Budvar". Dva kontejnery s pivem dorazí do Šanghaje za 31 dnů, tedy 17. července. Na pultech se objeví počátkem srpna. V prvním období se prodej soustředí pouze na aglomeraci Šanghaje, ve které žije více lidí, než v celé České republice.

Vstup Budějovického Budvaru do Číny blokoval od roku 1997 spor o registraci ochranných známek „Budějovický Budvar“. Spor byl ve prospěch Budějovického Budvaru ukončen až v listopadu 2006. Samotné přípravy k zahájení exportu trvaly 18 měsíců. "Kvůli jazykové a kulturní bariéře trvalo několik měsíců vyhledání vhodného a seriózního importéra. Složité bylo i vyřízení mnoha potřebných certifikátů a skutečnou lahůdkou bylo vytváření čínského ekvivalentu názvu naší značky," řekl Tomáš Bártů, exportní manažer Budvaru pro Asii.

Příprava etikety trvala od října loňského roku do dubna. Protože běžný čínský zákazník nedokáže přečíst slova psaná latinkou, bylo nezbytné na etiketě uvést ekvivalent ochranné známky "Budějovický Budvar". Výsledkem je čínský výraz (čte se „Bai De Fu“), který znamená "Mít mnoho štěstí" nebo "Všichni mají mnoho štěstí".

Budějovický Budvar očekává, že letos v Číně prodá asi 700 hektolitrů piva. "Naše pivo bude v Číně drahé, ale díky rostoucí kupní síle se bude poptávka po dováženém pivu pomalu zvyšovat. V dlouhodobé perspektivě je pro nás Čína zajímavou obchodní příležitostí, kterou chceme využít," dodává Bártů.

Etiketa

Pivovar Budějovický Budvar vyváží téměř polovinu produkci do více než 50 zemí světa. V roce 2007 dosáhl objemu 1 253 000 hektolitrů. Hrubý zisk pivovaru se v roce 2007 meziročně zvýšil o 13 % na celkových 302 milionů korun.

Zdroj: iHNed.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI