Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

InBev by mohol predať zábavné parky pivovarov Anheuser Busch

Co se píše o pivovarech a pivu


InBev by mohol predať zábavné parky pivovarov Anheuser Busch

[sobota, 14. červen 2008]

Belgická pivovarnícka spoločnosť InBev by mohla zafinancovať kúpu amerického rivala Anheuser-Busch predajom jeho zábavných parkov a baliarenských liniek. Podľa analytika zo spoločnosti Petercam Krisa Kippersa by takto mohol InBev získať až 4,4 miliardy USD (86,53 miliardy Sk).

InBev vo štvrtok informoval, že na zafinancovanie ponuky v celkovej výške 46,3 miliardy USD na kúpu Anheuser-Busch plánuje vydať akcie a predať vedľajšie aktíva obidvoch spoločností, za čo by chcel získať 8,3 miliardy USD.

V prípade predaja Busch Entertainment Corp., ktorá zastrešuje zábavné parky amerických pivovarov, by Belgičania mohli získať 2,9 miliardy USD, odhaduje Kippers.

Anheuser-Busch, ktorý vlastní zábavné parky Busch Gardens a Seaworld, otvoril prvý park v roku 1959 v Tampe na Floride. Dnes pivovary prevádzkujú 10 parkov po celých USA a rozširujú ich aj do zahraničia. Štyri najnovšie plánujú otvoriť v Dubaji. Za minulý rok zarobili zábavné parky pivovarom 1,3 miliardy USD, čo predstavuje 7 % z celkových príjmov spoločnosti.

"Zábavná divízia Anheuser-Busch bude medzi prvými, ktoré "pôjdu" po uzatvorení akvizície," potvrdzuje slová Kippersa analytik banky KBC v Bruseli Wim Hoste. "Sú jednoznačným kandidátom na predaj," dodal.

Aj podľa Erin Ashley Smithovej, analytičky v Argus Research v New Yorku, je divízia zábavného priemyslu americkej firmy "prvou na rane". "Je to veľmi nestabilný biznis. Dosť výrazne podlieha sezónnym vplyvom a má tendenciu brzdiť príjmy firmy. Napriek tomu, úsilie o jej predaj sa môže stať jablkom sváru pri rokovaniach, pretože manažment Anheuser-Busch môže byť na divíziu pevne naviazaný," dodala.

Medzi ďalšie aktíva, ktoré by mohol InBev chcieť predať, patrí baliarenská divízia Anheuser-Busch. Tá by mohla podľa Kippersa aj Hostea zarobiť 1,5 miliardy USD. Čistý zisk tejto divízie, ktorá vyrába plechovky, vrchnáky a fľaše, vzrástol minulý rok o 21 % na 109 miliónov USD.

Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Zdroj: SME.sk

[AB InBev] 22:41 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI