Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Rýmařov po tříleté pauze vaří pivo, sládka si půjčuje

Co se píše o pivovarech a pivu


Rýmařov po tříleté pauze vaří pivo, sládka si půjčuje

[pátek, 30. květen 2008]

Štamgasti v Rýmařově, návštěvníci Jeseníků a vůbec vyznavači piva z malých pivovarů jistě při té zprávě zaplesají.

Pivovar v hotelu Excelent v Rýmařově začal po třech letech opět vařit stejnojmenné vlastní pivo a obnovil ve městě tradici vaření piva, sahající do roku 1662. Poprvé ho zájemci mohli ochutnat minulý týden.

Pivovar zatím bude pokrývat poptávku své restaurace, točí prozatím dvě vlastní piva - jedenáctistupňový světlý ležák a polotmavý třináctistupňový speciál. Točí se přímo z tanků umístěných v několik set let starém sklepě, a to samozřejmě v nefiltrovaném a nepasterizovaném stavu. „Snažili jsme se také dát pivovaru novější podobu, má novou fasádu a střechu, pokoje procházejí postupnou rekonstrukcí,“ říká Roman Vepřek, předseda představenstva akciové společnosti Pátá stavební cz, která obnovila činnost pivovaru. Pivovar se bude zatím snažit hlavně pokrýt poptávku po novém pivu ve své restauraci.

Jednou týdně pro ni sládek vaří dvacet hektolitrů světlého a dvacet hektolitrů tmavého piva. Sládka si rýmařovský pivovar „půjčuje“ z minipivovaru U Koníčka ve Vojkovicích na Frýdecko-Místecku. „Dnes je docela těžké nalézt dobrého sládka. K ruce mu je ale vždy jeden náš člověk, který musí trvale dohlížet na všechny další procesy, které uvařením nové dávky startují. Zejména jde o důsledné hlídání teplot při kvašení a následném zrání,“ říká Roman Vepřek.

Říká, že nečeká od pivovaru žádné obrovské zázraky. „Pouze jsme chtěli znovu pivovar uvést do chodu, protože návštěvníci hotelu a restaurace stále doufali, že se tady zase jednou bude vlastní pivo čepovat. Také nechceme jen pořád poslouchat, co to je a jak se dělá turistický ruch, ale chtěli jsme obnovením pivovaru k rozvoji cestovního ruchu přispět,“ říká Vepřek.

Pivovar Excelent v Rýmařově si v době své první obnovené existence od devadesátých let minulého století do roku 2005 vydobyl renomé, a proto noví majitelé ani neuvažovali o změně názvu piva a hotelu. „Možná se jen změnilo to, že podnik dnes má asi polovinu zaměstnanců, kteří v pivovaru pracovali v minulosti,“ říká Vepřek.

Restaurace Excelent bude mít na čepu šest piv, z toho tři by byla piva vlastní a lidé by je měli vnímat jako jakýsi stálý a příjemný pivařský stánek. „Několikrát v roce nabídku piv oživíme o zvláštní speciály. Rovněž vzdáleně zvažujeme projekt pivních lázní, ale to je zatím moc vzdálená budoucnost,“ dodává Vepřek.

Zdroj: MF Dnes.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI