Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Japonský pivovar připraví první „vesmírný ležák“

Co se píše o pivovarech a pivu


Japonský pivovar připraví první „vesmírný ležák“

[středa, 28. květen 2008]

Japonský pivovar Sapporo Holdings tento týden oznámil, že hodlá připravit první várku meziplanetárního ležáku. K varu chmelového moku použije naklíčeného ječmene, který byl určitou dobu skladován na Mezinárodní vesmírné stanici. Podle Japonců je jejich pilotní projekt součástí příprav na budoucnost, v níž lidé budou v meziplanetárním prostoru trávit více času.

Podle pivovaru Sapporo bude základem piva ječmen třetí generace, který strávil v roce 2006 pět měsíců na Mezinárodní vesmírné stanici.

V listopadu bude prvních sto lahví

„Chce dokončit pivo letos v listopadu. Bude to první vesmírné pivo,“ uvedl šéf pivovaru Sapporo Juniči Ičikawa. Společnost má dostatek sladu na to, aby vytvořila asi sto lahví vesmírného ležáku, zatím ale bezprostředně neplánuje, že by z várky udělala komerční trhák.

Pivovar spolupracuje z biologem Manabu Sugimotem z Okajamské univerzity, který se zabýval v rámci ruského vesmírného projektu výzkumem pěstování poživatelných rostlin v meziplanetárním prostoru.

Ječmen patří mezi odolné plodiny

Ječmen dokáže růst v relativně velmi drsných podmínkách, při nízkých i vysokých teplotách, je bohatý na vlákninu a živiny, takže se pro vesmírné zemědělství výtečně hodí.

„V budoucnosti můžeme dojít do bodu, kde lidé budou trávit ve vesmíru delší dobu času a budou si muset pěstovat potravu, aby se uživili. Dlouhodobě doufáme, že náš vesmírný výzkum nebude jen o produkci potravin, ale také o tom, jak si jídlo užít a relaxovat,“ uvedl docent Sugimoto.

Zdroj: Novinky.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI