Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jiří Papula a jeho minipivovar v Dražíči

Co se píše o pivovarech a pivu


Jiří Papula a jeho minipivovar v Dražíči

[pátek, 25. duben 2008]

Na pivovarskou tradici navázal v Dražíči pan Jiří Papula v r.1997. Původně chtěl mít v objektu pálenici. Minipivovar si nadělil navíc coby netradiční dárek k padesátinám. Původní stavařská profese mu v novém podnikání pomohla jen částečně. Kvalitně opravil zchátralý objekt. U piva se však musel učit tak říkajíc od píky, zpočátku i cestou pokus – omyl. Jediným vodítkem mu prý byla vzpomínka z dětství.

Foto

Tenkrát mi to nechutnalo, bylo to odporně hořké. Ale tu odporně hořkou chuť, jsem si zachoval po celý život, kterou jsem chtěl a vyžadoval jsem to na těch sládcích, aby ji dokázali. Ale protože jsem jim to neuměl vysvětlit, tak to pořád nešlo, než se stalo to, že jsem stoupl ke kotli, naučil jsem se to vařit, a teprve když jsem pochopil, co to je vaření, pochopil jsem slad, pochopil jsem kvasnice, pochopil jsem chmelení, teprve jsem se mohl domluvit se sládky, co vlastně chci a kam to pivo směřuje.

Ukázalo se, že vychytat správnou chuť kvasnicového ležáku a vymyslet mu název nebyl nakonec až takový problém. Nejdůležitější bylo zavést a posléze na trhu nové pivo udržet.

Po roce 1997 nastal útlum jak ve stavařině, tak i v hospodské činnosti. Lidé přestali chodit na večeře a když chodili, tak jen sporadicky. To nebylo jenom u nás, to bylo všude v těch restauracích. A navíc my jsme točili pivo, o kterém nikdo nic nevěděl, takže přišel jednou, ochutnal, už se neobjevil. A já jsem si dovolil v opuštěné krajině postavit pivovar s restauraci.

Celých šest let musel Jiří Papula fungování minipivovaru dotovat ze svých dalších aktivit. Začínal s 200 hektolitry a jedním chladícím tankem. Pro letošek plánuje už 750 hektolitrů. Za deset let třikrát rozšiřoval kapacitu svých boxů. 70 procent produkce dnes otočí přímo v pivovarském dvoře v Dražíči.

Reklama je jediná jedna. Někdo si dá pivo, chutná mu a přivede kamarády. A sám se vrátí. Když se lidé vrací a přivedou kamarády, to je ta pravá reklama.

Aby světlý a tmavý ležák uspěly v konkurenci a udržely se na trhu, pravidelně se s nimi účastní nejrůznějších pivovarnických soutěží. Výhledově plánuje otevření vlastních restaurací na jihu Čech a expanzi do Prahy či do nedalekých Bavor. Za největšího nepřítele podnikání u nás považuje lidskou závist, nepřesnou legislativu a slabou podporu drobných živnostníků. Cestou k přežití je i soustředění zástupců malých pivovarů a jejich společný lobbying vůči velkým nadnárodním společnostem.

Věřím, že malé pivovary se soustředí do celku, aby působily jednotně v konkurenci s velkými pivovary. Každý minipivovar je závislý na středních a velkých pivovarech už jenom v tom, že od nich získává zaprvé kvasnice, případně může získat chmel, ale co je důležité, pokud malý pivovar dodává v sudech, střední pivovar mu pomůže, nebo může pomoci mytím sudů, chemickou úpravu sudů a v takových věcech.

Konkurenceschopnost výrazně ovlivňují u výroby kvasnicového nefiltrovaného nepasterizovaného piva také ceny energií.

Trvanlivost piva tady drží chlad. Já mám výrobník ledové vody, a výrobník ledové vody mi musí- nejenom pět až sedm týdnů, kdy to pivo zraje, držet to pivo při teplotě jeden stupeň. A ty výrobníky ledové vody jsou samozřejmě na elektriku. A průmyslový pivovar pivo zakonzervuje a je jedno, jak ho má skaldované. Jenže já k tomu musím vyrobit elektrickou energii, skladovatelné podmínky, a to jsou ty náklady, které nikdo nemá, které nese pouze ten malý pivovar.

Existuje tedy nějaký recept jak nepodlehnout tlaku velkých pivovarů a jejich cenové politice?

Obnáší to soutěže, odříkání, pokoru, hlavně pokoru, a pak se výsledky dostaví. Pak je značka, je pivo a je zájem. A to pivo, i když já tvrdím, že to naše je nelepší, je všude kvalitní, ale musím věřit pouze svojí značce.

Zdroj a foto: Česká televize.cz - POKR


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Vláďa

neděle, 11. listopad 2012
19:43

Vláďa

Právě jsem se vrátil z Dražíče, kde jsem s rodinkou a rodinnými známými strávil v místním pivovaru víkend. Touto cestou bych rád varoval každého, kdo by měl podobný nápad.
Pivo bylo (jako jediná věc) slušné. V podnicích se 4. pípou jsem hodnotil Lipana vždy jako výtečné, tady u komína bych řekl lepší průměr. Světlé bylo podáváno přechlazené, tmavé a polotmavé spíše teplé.
Ačkoli je listopad a v hospodě jsou krbová kamna, netopilo se. Na dotaz, zda by bylo možné zatopit, neboť je nám zima, se obsluhující žena beze slova otočila a odešla. Když jsem se asi po hodině optal podruhé, bylo mi vysvětleno, že zima není a cituji „už tady byla i větší zima“ (sic!). Pro pivo jsme si několikrát museli chodit k baru, přestože bylo poloprázdno a za barem stáli tři lidé.
Jídelní lístek zde nehledejte, není. Obsluha vyjmenuje asi čtyři jídla a tím to končí. Knedlozelovepřo, na které byla reklama u vchodu nebylo. Když jsem slušně poznamenal, že by si možná měli aktualizovat stránky, na kterých je bohatý jídelní lístek, sklidil jsem znechucený pohled. Jídlo bylo zoufalé, porce malé a např. tatarka nepokryla ani dno servírovací nádobky. Brambory dostanete bez jakéhokoli maštění, suché! Maso v polévce i houbové omáčce podivně smrdělo, shodli jsme se na tom, že to připomíná skopové. Když jsem si dal k snídani pivovarskou topinku, obsahovala páchnoucí a zkažené maso. To sem již odmítl zaplatit a vrátil obsluze. Bylo mi řečeno, že je to „normální směs na topinky“ načež jsem opáčil, že jestli je tohle u nich normální, pak lituji je i jejich zákazníky. Dalším překvapením bylo, když jsem se dozvěděl že zavírají v 21,00 hodin, protože pak jdou do horní hospody, kde hraje muzika, ale točí tam prý to samé, tak nemám mít obavy. Opět žádná zmínka na stránkách. Když jsem nakonec do horní hospody dorazil, zjistil jsem, že osazenstvo pivovaru tu není na práci, ale jako hosté..
Penzion je podřadný. Povlečení zcela jistě dlouho neprané, v koupelně není zástěna u sprchy, takže máte mokrý celý záchod, místa všude málo (alespoň pokoj č. 7). Lampičky, žaluzie či závěsy a podobné věci zde také nehledejte.
V neděli ráno jsem si oddychl, když jsem penzion opouštěl. Už mě tu zcela jistě nikdy neuvidí. Zbývá hořký pocit z české reality roku 2012.


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

swooper

středa, 6. srpen 2008
15:17

swooper

petr čmerda: já měl to štěstí tam včera kolem 13:00 obědvat a v lokále taky ani noha, jen sem tam proběhl sládkův syn. číšnice byla vcelku v pohodě i pár slov prohodila ( o tom že nám jako suvenýr natočí leda do PETky...:) Ale pivečka byli výborný to jo. PR by to chtělo napravit a bude to tam paráda


napsal(a): swooper [Odpovědět]

Petr Čmerda

středa, 6. srpen 2008
11:08

Včerejší větrný den jsme s kolegou vyrazily ze šumavských hvozdů ochutnat konečně nějaké jiné pivo než z dílen známých euroafropivovarů. Server pivní.info napomohl a volba padla na, pro nás dostupný, minipivovar v Dražíči. Při cestě kolmé z Týna jsme pochopili, proč všichni jezdí kolovat na Šumavu - páč jsou na horách, ale jezdí po rovině - kdežto cesta přes Koloděje a Koloměřice je téměř kolovraždou pro cyklolaika...

Z mého pohledu jest minipivovar Dražíč tak na půli cestě k tomu, co bych považoval za dobrý standard - to ale nemluvím o kvalitě piva, které je vskutku velmi dobré, ale...

Přijet zcela neinformován, ani nepoznáte, že by tu mohli vařit nějaké zvláštní pivo - prostě nějakej Lipan, zřejmě něco regionálního... Nabídkový lístek vkusně :) zasazen do kofolového desingu vám nepomůže a jediná zajímavá věc v něm jsou sledi po staropolsku... Obsluha ne příliš vstřícná (a to jsme jediní hosté) na otázku, zda se tu vaří to domácí pivo odpověděla lakonickým: jo. Místnost v pseudoselském stylu nabídne nepohodlné posezení na tvrdých dřevěných lavicích a židlích. Chybí nám krásná měděná varna, která je vidět na fotkách. Odvážíme se zeptat - jo, je vedle v místnosti - můžete nakouknout, ale hlavně na nic nesahat...

V restauraci žádná reklama, žádný informační leták, žádný suvenýr, zcela obyčejné sklo - naprosto nic, krom diplomů, které se jaksi slívají do nevzhledné nicneříkající masy - styl tady máš pivo a moc neotravuj...

Takže Dražíč je pro mne ukázkou toho, že prostě nestačí vařit a nabízet kvalitní pivo, ale že k tomu taktéž patří ta omáčka okolo...

Petr Čmerda, http://volary.vesele.info
---------------------------------
Zpráva byla upravena adminem 06.08.2008 ve 11:19:15


napsal(a): Petr Čmerda [Odpovědět]

Chody

pátek, 25. duben 2008
08:36

Chody

Video naleznete zde ... Samozřejmě až po upoutávce ...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
05:34


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI