Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Lidé budou pít méně piva

Co se píše o pivovarech a pivu


Lidé budou pít méně piva

[pátek, 11. únor 2005]

V Krušovicích se vaří pivo pod obchodním jménem Královský pivovar Krušovice od roku 1995. „Značku Krušovice v dnešní podobě budujeme teprve deset let a hodně práce máme ještě před sebou,“ říká generální ředitel Královského pivovaru Krušovice Pavel Gregorič.

Byl jste celou dobu „u toho“? Co se za tu dobu změnilo?

Především byla odstartovaná etapa rozsáhlého investičního rozvoje pivovaru. Postupně byly postaveny nové kvasné i ležácké prostory, stáčírna sudů i lahví a zmodernizováno veškeré technické zázemí pivovaru. Tato etapa byla prakticky zakončena výstavbou a uvedením do provozu nové varny v roce 1999.

Krušovický pivovar má ale také bohatou historii...

Zcela stěžejním historickým faktem je v tomto směru koupě krušovického pivovaru královskou komorou za doby panování římského císaře a českého krále Rudolfa II. v roce 1583. Tento fakt je doložen řadou historických dokumentů. Mezi nejvýznamnější z nich patří soupis majetku z roku 1581 a kupní smlouva z roku 1583 uložená ve sbírkách Ústředního archivu v Praze. Vše potvrzuje zápis v Deskách zemských, které jsou uloženy tamtéž.

A jaká je současnost pivovaru?

V roce 2004 se nám podařilo prodat 690 tisíc hektolitrů piva a z toho více než 150 tisíc hektolitrů vyvézt do zhruba 20 zemí Evropy. Myslím si, že ekonomické výsledky umožňují srovnání naší společnosti s předními tuzemskými firmami. Loňský rok byl prostě pro naši firmu úspěšný.

Jak vidíte budoucnost pivovarnictví?

Dá se předpokládat, že podobně jako v jiných evropských zemích, bude i u nás mírně klesat spotřeba piva. Důvodů je několik: změna životního stylu lidí, konkurence ostatních nápojů, zejména vína, míchaných nápojů a nealkoholických nápojů. Přesto pevně věřím, že i přes určitý pokles spotřeby si pivo díky svým jedinečným vlastnostem zachová jako nápoj významnou pozici nejen na českém, ale i na evropském trhu. (MF Dnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI