Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Sklář: Koruna mě ničí, sklárnu musím dotovat

Co se píše o pivovarech a pivu


Sklář: Koruna mě ničí, sklárnu musím dotovat

[středa, 29. březen 2006]

Četba kurzovního lístku není dnes pro majitele sklárny v Harrachově Františka Novosada oblíbenou činností.

Koruna posiluje. A jeho rodinný podnik je přitom přímo závislý na vývozu svého skla vyráběného v Harrachově téměř tři sta let.

Harrachovská sklárna je druhá nejstarší v Čechách, zachoval se zde dodnes tradiční způsob výroby. Za hranice jde většina zboží. Čím níže je kurz eura či dolaru, tím má Novosad větší ztrátu. "Kurz nás dusí už dlouho. Kdybych sklárnu nedotoval z jiných aktivit, už bych to asi zavřel," říká Novosad.

Obchody, které Novosad uzavřel před pár roky v USA, například počítaly s kurzem 32 korun za dolar. "Dával jsem si ještě pětikorunovou rezervu, tehdy byl dolar za 37 korun," vzpomíná Novosad. "Nemusel bych jim dodávat, ale na druhou stranu takový trh stěží najdu," říká sklář, který do Ameriky vyváží nápojové křišťálové sklo.

I on razí teorii, že kurz dolaru spadl uměle. "Byla to obrana Američanů proti rozšíření Evropské unie," říká sklář. Kvůli slabému euru a dolaru musel už propouštět. "Máme asi nejméně lidí v historii sklárny," posteskl si. Počet zaměstnanců se tenčí postupně. "Za pět zaměstnanců, kteří jdou do důchodu, beru jen jednoho nového," dodává.

Sklárnu dnes drží nad vodou jiné aktivity, než je výroba skla. Podnikatel postavil u sklárny hotel a restauraci, návštěvníky Harrachova láká na prohlídku výroby skla, vaří tu vlastní pivo. "To mě živí, zisky jdou do sklárny. Asi jsem špatný podnikatel, když držím ztrátovou výrobu, ale nemám srdce to zavřít. Tři roky se snažíme přežít," říká Novosad.

Skláře zlobí i to, že se o osud jemu podobných nezajímá stát. "Všude se mluví o tom, jak průmysl táhnou zahraniční firmy. Nám nikdo daňové prázdniny nebo investiční pobídky nedal," stěžuje si Novosad, který se chystá o daňové prázdniny v příštích měsících oficiálně požádat.

Silná koruna přitom není jediným problémem, se kterým se skláři v poslední době potýkají. "Navíc šla prudce nahoru cena plynu a elektřiny. Je to jedna rána za druhou," dodává Novosad. Tuzemské sklárny se proto netají obavami z budoucnosti. Řada sklářů propouštěla mnohem razantněji než Novosad, některé továrny úplně skončily. Podle vedení skláren se k problémům přidala měnící se tuzemská poptávka po skle. Lidé dávají přednost levnějšímu sklu z Asie. (MF Dnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI