Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar oslavil jubileum

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar oslavil jubileum

[pátek, 11. srpen 2006]

Lobkowiczký pivovar ve Vysokém Chlumci vyrábí nejvíce piva ve své dosavadní historii. Lobkowiczký pivovar ve Vysokém Chlumci u Sedlčan patří mezi nejstarší pivovary v Česku. Vařit pivo začal přesně před 540 lety a toto výročí oslavil nejen slavnostmi piva, ale především největší produkcí ve své dosavadní historii.

„Jen pro srovnání. V 19. století se výstav pivovaru pohyboval kolem deseti tisíc hektolitrů ročně, začátkem 20. století to bylo zhruba třicet tisíc. V současnosti dosahuje výroba piva Lobkowicz 120 tisíc hektolitrů za rok,“ uvedl ředitel pivovaru Petr Peniaštek.

Firma zaměstnává více než dvě stě lidí

Pivovar je jedním z nejvýznamnějších zaměstnavatelů v kraji. Celkový počet zaměstnanců vzrostl v posledních třech letech o čtvrtinu a ustálil se na sedmdesáti. „Nejvíce potěšitelné je, že díky stabilně vytížené výrobě se podařilo více než zdvojnásobit produktivitu práce na jednoho zaměstnance. Proto můžeme pravidelně zvyšovat mzdy,“ uvedl ředitel.

Dvě třetiny obratu pivovaru pochází z exportu. Dlouhodobě největším odbytištěm je Německo, kde končí skoro polovina celého vývozu českého piva. „Jako jeden z mála trhů je specifický tím, že na prvních místech importérů figurují menší české pivovary, což je hodně ovlivněno celkovým uspořádáním maloobchodu. Dále vyvážíme do Švédska, Velké Británie, Francie a Kanady,“ poznamenal Petr Peniaštek. Připomněl však, že ačkoliv narůstající prodej lobkowiczkého piva ve Švédsku a Kanadě svědčí o zájmu o tyto výrobky, ani v jednom případě se nepodařilo přesvědčit státní úředníky, kteří v těchto zemích kontrolují velkou část distribuce alkoholu, aby mu dali větší prostor.

„Stále se potýkáme s tím, že pivovary mezi sebou nesoutěží jen kvalitou piva, cenou a službou, ale pořád vynalézají nové a nové legální formy kupování si exkluzivity prodeje jediného piva v jednotlivých restauracích,“ podotkl ředitel. Trápí ho také posilování koruny. Oslabováním eura vůči koruně ztrácí pivovar na tržbách čtyři až pět milionů korun ročně.

Dobré hospodářské výsledky se odrážejí také na životě celého regionu. Nejen proto, že pivovar již bezmála tři roky nezdražil, ale především v propojenosti s místními podniky. Všichni rozhodující dodavatelé jsou z okruhu zhruba dvou desítek kilometrů, k největším patří zemědělské společnosti v Kosově Hoře, Sedlčanech, Táboře, Dublovicích a Milevsku.

Dlouhodobá spolupráce se podle vedení vyplácí, neboť za posledních pět let nemuseli na Vysokém Chlumci ani jednou měnit své hlavní dodavatele. (MF Dnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI