Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Trojice moravských pivovarů zdraží pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Trojice moravských pivovarů zdraží pivo

[úterý, 22. březen 2005]

Jarní idyla na jesenických chalupách, kdy si lyžaři na prosluněné terase dopřejí místní chladivé pivko, zřejmě dostane trochu nahořklou příchuť. Čtvrtá největší tuzemská pivovarnická skupina Zubr, Holba, Litovel totiž od 21. března zdraží pivo. Skupina, která sdružuje pivovary v Přerově, Hanušovicích a Litovli, zvýší ceny sudových piv se zvýší v průměru o 30 haléřů "Lahvová piva podraží zhruba o deset haléřů," řekl obchodní ředitel skupiny Antonín Chytil. Pivovary Zubr, Holba a Litovel naposledy zvyšovaly cenu piva před rokem. "Růst cen je i letos minimální díky řadě dlouhodobých optimalizačních opatření. Klíčovou pro nás však zůstává vysoká kvalita piva," uvedl Chytil.

Obchodní ředitel Chytil míní, že pivovary zdražení neohrozí. "Myslím, že o klientelu v souvislosti se zvýšením cen nepřijdeme," míní Chytil. Z dalších velkých hráčů na domácím trhu s pivem již v listopadu loňského roku zdražil Plzeňský Prazdroj, o měsíc později ho následoval Staropramen. Budějovický Budvar zdražil začátkem března. Pivovary většinou zvyšovaly ceny o několik desítek haléřů. Pivovarnická skupina se rozhodla pro zdražení piva po vyhodnocení nákladů, do kterých se promítají podle obchodního ředitele nejen rostoucí ceny surovin, ale především energií a nakupovaných služeb.

Skupina loni vystavila stejně jako v roce 2003 necelý jeden milion hektolitrů piva. Na českém pivním trhu jí patří podle Chytila zhruba šestiprocentní podíl. Pivovary Zubr, Holba a Litovel prodávají svoji produkci především na Moravě a ve východních Čechách. Na zahraniční trhy míří asi deset procent výstavu skupiny. (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI