Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Janáček má na Slovensku úspěch

Co se píše o pivovarech a pivu


Janáček má na Slovensku úspěch

[úterý, 22. únor 2005]

Brodský pivovar chce pětinu tržeb uskutečnit na slovenském trhu, Janáček tam chutná. Uherskobrodskému pivovaru Janáček se daří export na slovenský trh. Management očekává, že až 20 procent tržeb bude letos pocházet právě ze Slovenska. Loni to bylo zhruba pětkrát méně. „Důvodem expanze je mimo jiné vstup obou zemí do Evropské unie,“ uvedl obchodní ředitel pivovaru Ivo Briskorin.

Slovensko bylo dříve významným odbytištěm pivovaru. Před rokem 1993 se tam pravidelně prodávalo více piva, než se nyní v Uherském Brodě vůbec vyrábí. Po rozdělení federace ale začal pivovaru odbyt na Slovensku prudce klesat. „Nyní se nám díky členství obou zemí v Evropské unii tento trh znovu otevírá,“ uvedl Briskorin. Obchodní politika pivovaru na Slovensku se kromě tradice opírá i o úspěchy produktů v odborných anketách. Po loňských úspěších bodovala uherskobrodská piva letos v degustační soutěži o Českou pivní pečeť. „Spotřebitelé tyto ankety sledují a na jejich výsledky slyší," uvedla ekonomická ředitelka firmy Eva Lidáková.

I přes exportní úspěchy se ale společnost snaží budovat silné postavení především v regionu Uherskohradišťska, Hodonínska a Zlínska. Letos chce pivovar zdvojnásobit počet svých značkových restaurací, kterých je nyní kolem dvou desítek. Pivovar, kde pracuje zhruba 60 zaměstnanců, letos zvýší výstav z 53500 hektolitrů na 60 tisíc hektolitrů. Plánovaný obrat činí 70 milionů korun, což je o deset milionů více než v roce 2004. Současný sortiment zahrnuje zhruba tři desítky druhů piv.

Uherskobrodský pivovar je nyní ve Zlínském kraji jediný. Ještě před deseti lety se vařilo pivo ve Vsetíně, Jarošově, Brumově a Uherském Ostrohu. V letech 1995 až 1999 ale všechny svůj provoz ukončily. Za jejich krachy stojí především ztráta odbytišť na Slovensku a v Rusku. (MF Dnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI