Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nošovické pivo vaří i Maďaři

Co se píše o pivovarech a pivu


Nošovické pivo vaří i Maďaři

[pondělí, 21. únor 2005]

V pivovaru Nošovice se vaří Radegast. Od loňského podzimu se v licenci vyrábí i v Maďarsku. Nejprodávanější pivo na severní Moravě, nošovický Radegast, začali objevovat Maďaři. Radegast se totiž už od loňského podzimu vaří kromě svého domovského pivovaru v Nošovicích také v maďarské Budapešti. "Pivo Radegast Klasik začal loni v licenci vařit budapešťský pivovaru Dreher, který také patří do naší pivovarnické skupiny. Je to vůbec největší pivovar v Maďarsku,“ řekl Jan Hlaváček, který má ve skupině Plzeňského Prazdroje, kam patří i Nošovický Radegast, na starosti právě výrobu českého piva v zahraničí.

Letos chtějí nošovičtí pivovarníci v Maďarsku vyrobit zhruba osmdesát tisíc hektolitrů Radegastu. Skupina Prazdroje má už s licenční výrobou tradičních domácích značek v zahraničí zkušenosti: Podobně jako Radegast v Budapešti se dnes vaří Plzeňský Prazdroj v polském pivovaru Tychy, Velkopopovický Kozel v ruském pivovaru ve městě Kaluga, ale také ve slovenském Šariši. Tam se zároveň vyrábí i plzeňský Gambrinus. "Licenční výroba v zahraničí je mnohdy výhodnější než v vývoz českého piva, protože převážení piva na větší vzdálenosti je velmi drahé a pivo by to na zahraničním trhu prodražovalo," vysvětluje Jan Hlaváček. Plzeňský Prazdroj teď dokonce uvažuje, že začne vyrábět své nejznámější pivo Prazdroj v Jihoafrické republice.

Licenční výroba piva v cizině se tuzemským pivovarům prý vyplatí v případě, že se na zahraničním trhu prodá alespoň padesát tisíc hektolitrů ročně. To by podle Jana Hlaváčka v případě Radegastu v Maďarsku neměl být problém: "Značku Klasik jsme pro Maďarsko vybrali proto, protože jsme tu potřebovali obsadit segment levnějšího piva, což právě Klasik představuje. Na trh se v tomto oboru tlačila německá konkurence, které chceme čelit právě Radegastem," vysvětluje Hlaváček.

Budapešťský pivovar Dreher ovšem nevyrábí jen licenční Radegast, který i v budoucnu zůstane jen zlomkem jeho celkové produkce. Celý podnik ročně uvaří asi tři miliony hektolitrů piva ročně, výroba Radegastu z toho letos pokryje zhruba třetinu. Z dalšími značkami nošovického pivovaru se v Budapešti se zatím nepočítá a skupina Plzeňského Prazdroje zatím ani nemá v plánu expandovat s Radegastem na další zahraniční trhy. Podle Jan Hlaváčka je licenční maďarský Radegast - stejně jako ostatní licenční piva, která vaří Plzeňský Prazdroj v zahraničí - k nerozeznání od svého nošovického originálu. "Výrobu v zahraničí vždy hlídají čeští sládci, takže chuť licenčního piva od domácího vůbec nerozeznáte," ujišťuje pivovarnický manažer. (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Milan

úterý, 26. květen 2009
07:10

Milan

To byl vybrán opravdu "pozorohudný" vzorek z produkce Radegastu, teď i Maďaři pochopí, že sláva českého piva je v kelu.


napsal(a): Milan [Odpovědět]

Trhac

pondělí, 25. květen 2009
15:46

Trhac

To si teda maďaři fakt pochutnaj, bez téhle "lahůdky" by zřejmě jinak nemohli žít...


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
12:24


posted by: Inzerce

hm

pondělí, 25. květen 2009
14:26

severní Morava = Slezsko. Dyť za Slezany se nepovažují ani ti, kteří ve Slezsku bydlí, takže bych kolem toho nedělal humbuk :-)


napsal(a): hm [Odpovědět]

cesarz

pondělí, 25. květen 2009
11:03

"Nejprodávanější pivo na severní Moravě, nošovický Radegast..." - nepozapomneli jsete na Slezsko? Ve Slezsku se vyrabi, pije a tedy i prodava.


napsal(a): cesarz [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI