Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Holba sponzoruje rysy

Co se píše o pivovarech a pivu


Holba sponzoruje rysy

[středa, 21. červenec 2004]

Sponzorský dar 15 tisíc korun předal včera řediteli Zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce Zdeňku Slavotínkovi výkonný ředitel hanušovického pivovaru Holba Vladimír Zíka. Jde o příspěvek na chov rysa ostrovida v této zoo. Původně mělo dojít i ke křtu dvou z trojice nejmladších přírůstků zdejšího chovného páru. Proti se však postavila matka rysích mláďat, která se od nich nenechala chovateli odlákat. Zřejmě se bála, že by je už nespatřila, tak jako v případě jejího třetího mláděte, samečka, kterého si odvezl režisér Václav Chaloupek, aby se stal hrdinou dalších večerníčků.

Chov rysa ostrovida chce hanušovický pivovar sponzorovat i nadále. "Jeho podporu vnímáme jako přirozenou. Vyrábíme ryzí pivo z hor uprostřed Jeseníků, kde se ohrožený rys vyskytuje ve volné přírodě. Jako důležitý vnímáme rovněž chovný program v zajetí, a proto jsme se jej rozhodli podpořit v zoologické zahradě našeho kraje," uvedl Zíka. Dvě zmíněná mláďata ponesou jméno Holba a Šerák.

Rys ostrovid žije v ČR ve volné přírodě v omezené míře na Šumavě, v Beskydech a Jeseníkách. Vyhledává nejraději skalnatý terén s hustým podrostem, který mu poskytuje dostatek úkrytů. Dorůstá do hmotnosti okolo 20 kilogramů. Živí se zejména hlodavci, zajíci a bažanty. V přírodě se dožívá v průměru sedmnácti, v zajetí pak až 24 let. Rysy ostrovidy chová Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce prakticky nepřetržitě od roku 1965. Narodilo se tu zatím 21 mláďat. (Právo)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI