Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vzrůstá zájem o nealkoholické pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Vzrůstá zájem o nealkoholické pivo

[úterý, 21. listopad 2006]

Litovelský pivovar jej letos vystaví zhruba o polovinu více než loni. Až šestnáct tisíc hektolitrů nealkoholického piva vystaví letos pivovar v Litovli. Loni jej uvařil přes 10 500 hektolitrů.

„Vzhledem k poptávce v prvních deseti měsících letošního roku očekává vedení pivovaru zvýšení celkového výstavu na 150 procent loňské skutečnosti,“ uvedl mluvčí pivovaru Miroslav Slaný.

Roste podle něj i poptávka po sudovém nealkoholickém pivu, kterého by měl letos pivovar uvařit 1610 hektolitrů. Loni to bylo 1150 hektolitrů. Nealkoholické pivo v sudech přitom zatím není zcela obvyklé a většina pivovarů ho nedodává. „Sudové nealko pivo tvoří asi 11 procent z celkového množství nealko piva, které se v Litovli vystaví,“ konstatoval mluvčí.

„Dodávání nealkoholického piva v sudech je v našem pivovaru již řadu let běžnou záležitostí,“ řekl ředitel pivovaru Miroslav Koutek s tím, že technologický postup, který Litovelští aplikují, je náročný. „Zatímco někteří jiní výrobci používají zahraniční licenční postupy, výroba litovelského nealkoholického piva je založena na klasických technologických principech. Pivo se vaří ze stejných surovin jako všechna ostatní piva a při výrobě se musí více hlídat,“ vysvětlil ředitel.

Historie vaření nealkoholického piva v litovelském pivovaru sahá až do roku 1991. Od roku 1999 se také stáčí do sudů. „Sudové nealkoholické pivo v minulosti nejvíce odebírala sportovní zařízení spolu se subjekty provozujícími závodní stravování a také některé restaurace. A právě tam po něm nyní nejvíce roste poptávka,“ dodal Slaný.

Nealkoholické pivo z Litovle bylo oceněno na celostátních anonymních degustacích. Naposledy letos v Českých Budějovicích, kde získalo titul pivo České republiky 2006. (Právo)

[Litovel] 09:29 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI