Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Sládek vůni vařeného piva v dětství nesnášel

Co se píše o pivovarech a pivu


Sládek vůni vařeného piva v dětství nesnášel

[pondělí, 20. srpen 2007]

Je jedním z mála lidí, kteří mají každodenní pití alkoholu v popisu práce. Už třináct let se stará o kvalitu brněnského piva Starobrno, a evidentně se mu to daří. Petr Hauskrecht je vrchní sládek a manažer pivovaru v jedné osobě. „Jeho“ zlatavého moku vypijí milovníci piva přes osm set tisíc hektolitrů ročně. „Pivo je směs stovek různých chutí, a já je musím umět rozpoznat. Trénuji své chuťové pohárky, učím se poznávat a zlepšovat,“ říká s očividnou radostí pražský rodák, který má pivovarnictví v rodině.

I když jako malý kluk nesnášel typickou vůni vařícího se piva, po vojně se mu slad, chmel, kvasinky a další přísady staly osudné. „Dnes už je to koníček, do kterého jsem se zamiloval. Piva se člověk nikdy nepřepije a ta vůně je pro mne fetiš,“ směje se osmačtyřicetiletý Hauskrecht. Denně nachodí po areálu pivovaru desítky kilometrů, když kontroluje zaměstnance při práci.

„Tím to ale nekončí. Pak se proberu úkoly, vyřídím poštu, prostuduji nové projekty, objedu restaurace, kde naše pivo čepují a vrhnu se na degustaci,“ vyjmenovává vrchní sládek své povinnosti. Pivo ale nezkouší z běžných půllitrových sklenic. „Jsou na to speciální malé skleničky, podobné těm, které se používají při degustaci vína,“ vysvětluje Hauskrecht.

Nejvíc napilno je v pivovaru v létě. S rostoucí teplotou totiž roste i spotřeba piva. „V sezoně musíme vařit nonstop,“ říká Hauskrecht. Podle něj se spotřeba piva v Brně stále zvyšuje. „Těší mě to,“ konstatuje sládek. (Brněnský deník)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI