Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Národní nápoj českým důchodcům chutná, na odpočinku se ho nezříkají

Co se píše o pivovarech a pivu


Národní nápoj českým důchodcům chutná, na odpočinku se ho nezříkají

[čtvrtek, 10. březen 2016]

Čeští senioři mají pivo v oblibě; muži si dopřejí v průměru téměř sedm půllitrů týdně, ženy pak zhruba čtyři třetinky. Nejčastěji si zlatavý mok dopřávají senioři v Královéhradeckém kraji. To, že pivo má celou řadu příznivých účinků na lidské zdraví, potvrzuje i fakt, že téměř patnácti procentům českých seniorů umírněnou konzumaci piva doporučil lékař. Vyplývá to z únorového průzkumu* Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS).

Asi není překvapením, že muži pijí pivo častěji než ženy. Tento trend je patrný i v kategorii seniorů. Každý den si dopřeje půllitr pěnivého moku dvacet procent lidí ve věku nad 65 let. „V případě mužů je to 31 procent, v případě žen necelých 13 procent. Alespoň jedno pivo týdně si dají tři čtvrtiny respondentů,“ komentuje výsledky průzkumu Vladimír Balach, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.

Z průzkumu dále vyplynulo, že průměrně vypijí nejvíce piva senioři v Královéhradeckém kraji. „Senioři pijí pivo častěji v Čechách, ale průměrné množství vypitého piva týdně je srovnatelné v Čechách i na Moravě,“ upřesňuje Vladimír Balach.

Aktivní životní styl českých seniorů

Osmdesátiletý Josef Drobný celý život pracoval jako konstruktér, aktivně sportoval a po celý svůj dospělý život pije i pivo. „Dnes už do hospody tolik nechodím, ale mám jej doma v ledničce,“ říká s tím, že vzhledem ke svému věku mu stačí dvě piva týdně. „Kdysi, to už je ale skutečně dávno, jsem na exkurzi v pivovaru zvládl čtrnáct dvanáctek,“ vzpomíná se smíchem. Dnes už by takovou věc ale neudělal. „Podobně se šetřím i co se týká vyjížděk na kole. A to jsem kolem naší Litomyšle ještě nedávno jezdil třicetikilometrové okruhy,“ popisuje stále vitální pan Josef.

Jiří Bitrman, pětašedesátiletý důchodce z Radimi na Kolínsku zahání pivem žízeň zejména po práci na zahradě, nebo si jej vychutná po dobrém jídle. „Mám rodinný dům a zahradu, na které je stále co dělat. Syn bydlí za rohem a rád mi přijde s něčím pomoct, nebo jen tak na návštěvu. Ve sklepě mám pípu, syn občas přiveze sud a načepovaný půllitr po dobře odvedené práci nebo společném obědě vždy osvěží,“ říká pan Jiří.

Zdraví prospěšné látky v českém pivu

Pivo představuje vhodný rehydratační, isotonický a iontově vyvážený nápoj s nízkým obsahem alkoholu a řadou vitaminů zejména ze skupiny B. České pivo obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, proto při umírněné konzumaci není důvod, aby se ho měli zříkat lidé v seniorském věku, uvádí lékařka a výživová poradkyně Hana Mojžíšová: „Čísla z průzkumu mne příliš neudivila. Střídmá konzumace piva může mít příznivý vliv na prevenci řady civilizačních chorob, snižuje riziko aterosklerózy, snižuje stres, podporuje krevní oběh, trávení a některé složky obsažené v pivu mají protinádorový a antibakteriální charakter.

Doporučená denní dávka českého piva s ohledem na obsah alkoholu jsou dva půllitry pro muže a dvě třetinky pro ženy. „Tato dávka pokrývá stoprocentní doporučenou denní dávku vitamínu B1, navíc obsahuje antioxidanty a přirozenou kombinaci minerálů, zejména draslíku a hořčíku. Pivo je přirozeně prokvašený nápoj bez chemie a s vhodným obsahem iontů. Energetická hodnota piva je přibližně poloviční v porovnání se stejným objemem vína a můžeme si ho dopřát i v podobě nealkoholického nápoje,“ doplňuje Hana Mojžíšová.

* Průzkum Českého svazu pivovarů a sladoven byl realizován v únoru 2016 na reprezentativním vzorku 300 respondentů v populaci celé ČR ve věkové skupině 65 – 84 let, která uvádí, že někdy pije pivo. A to prostřednictvím aplikace Instant Research, nástroje pro on-line sběr dat výzkumné agentury IPSOS.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI