Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

K Zelenému čtvrtku patří Zelené pivo a navíc letos slaví desáté narozeniny

Co se píše o pivovarech a pivu


K Zelenému čtvrtku patří Zelené pivo a navíc letos slaví desáté narozeniny

[pondělí, 30. březen 2015]

Už tento čtvrtek 2. dubna se v Čechách i na Moravě opět zazelenají půllitry. Svátky jara, tedy Velikonoce, se budou jako každoročně slavit Zeleným pivem 13. Starobrněnští sládci ho letos uvařili už podesáté. K dispozici bude celkem 4 700 hektolitrů. Seznam veškerých restaurací v republice, kde se bude Zelené pivo čepovat, všichni zájemci mohou vyhledat na www.zelenepivo.cz.

Prvních 80 hektolitrů Zeleného piva uvařili starobrněnští sládci v roce 2006. Pivo s nezvyklou barvou k oslavě Velikonoc štamgasty okamžitě zaujalo, takže sláva unikátního zeleného speciálu už dávno překročila hranice brněnského i jihomoravského regionu a nabízí se v hospodách v celé České republice, menší množství se prodává i na Slovensku.

Letos se Zelené pivo vyrábělo v první půlce února, a to jako každoročně z kvalitní vody, nejlepšího moravského ječného sladu a jakostního žateckého chmele. Pivo se vařilo tradičním způsobem na dva rmuty. Spolu s chmelem se do mladinového kotle přidával i bylinný výluh, který vznikl louhováním několika druhů bylin v horké vodě. Díky tomuto způsobu vaření má pivo plnou chuť a příjemnou hořkost. Svou sílu pak Zelené pivo získalo spodním kvašením po dobu osmi dnů. Dlouhým zráním při teplotě 1 °C se pivo chuťově zakulatilo a získalo svůj typický buket a říz. Posledním krokem při výrobě Zeleného piva bylo přidání likéru. „Díky unikátní technologii, bylinnému výluhu a likéru má Zelené pivo svou jedinečnou chuť a nezaměnitelnou barvu. Po celou dobu ho vaříme podle stále stejné receptury. Všichni Starobrňáci jsou na tento speciál právem hrdí. A velice nás těší, že letos oslavíme jeho desáté narozeniny. Rádi ho každoročně nabízíme našim štamgastům a velmi chutná i nám pivovarníkům,“ konstatoval sládek starobrněnského pivovaru Libor Doseděl.

Ačkoli se Zelené pivo čepuje v celé České republice a konkrétně v Brně ve stovkách hospod, skalní příznivci na něj nejraději chodí do Starobrno Pivovarské restaurace na Mendlově náměstí, která se nachází v těsné blízkosti pivovaru. Pivovarská restaurace se právě otevírá po rozsáhlé rekonstrukci, takže se desáté narozeniny budou slavit v novém interiéru a na nové terase. Jako každoročně je připraven kulturní i doprovodný program.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI