Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Hudba, pivo a vybrané jídlo se snoubily v Ústí nad Labem v jeden nezapomenutelný zážitek

Co se píše o pivovarech a pivu


Hudba, pivo a vybrané jídlo se snoubily v Ústí nad Labem v jeden nezapomenutelný zážitek

[čtvrtek, 27. listopad 2014]

Hudba královen a příběh piva je název experimentálního koncertu, který se uskutečnil ve středu 26. listopadu v rámci festivalu Hudební setkání III v Domě kultury v Ústí nad Labem. Šlo o neobvyklé hudební setkání, jehož cílem bylo poukázat na možnost párování vážné hudby, piva a vybraného jídla.

Jedním z lákadel této hudební události byl hudební soubor Musica Dolce Vita, který na české hudební scéně působí od roku 2005 a na svém kontě má stovky koncertů po celé naší vlasti. Průvodcem části tohoto setkání, která se týkala příběhu piva, byl Michal Rouč, ředitel a vrchní sládek pivovaru Velké Březno.

Koncert otevřela skladba sv.Hildegarda von Bingen. Během akce ale dále zněly skladby výhradně ženských skladatelek. „Přišli jsme s nápadem, který, věříme, že zaujme. Kombinace degustace piva a vážné hudby, to vše navíc spárováno s jídlem. Posouváme tak kulturní hudební zážitek zase o kousek dál,“ předeslal před začátkem koncertu Michal Mašek, jednatel společnosti Morpheus Art, která koncert zařizovala.

Po úvodní skladbě byl na programu jako první svrchně kvašený nefiltrovaný světlý pšeničný ležák – Krušovice Pšeničné, během tohoto párování zazněly skladby žen ze známých hudebních rodů, například díla Clary Schumann nebo Almy Mahler. Jako druhá přišla na řadu piva značky Březňák. Nejdříve Březňák světlý ležák, který doplňovaly počiny skladatelek z nejranějších hudebních období, jednou z nich byla například skladba od Marianne von Martinez. Dalším pivem byl Březňák 14 světlé speciální pivo, během jehož konzumace návštěvníci vyslechli hudební kus z pera Marie Teresie von Paradis nebo královny Liliuokalani. Poslední ochutnávkou bylo pivo Krušovice Černé, které doplňovala díla francouzských impresionistek Cecile Chaminade a Pauline Viardot.

Na závěr koncertu zazněla skladba „Jak se pivo vaří“. Dílo, které bylo veřejnosti představeno vůbec poprvé, jednalo se tak o světovou premiéru. Skladba vzbudila zájem a sklidila dlouhý potlesk. Pořadatelé uvedli, že podobný typ akce nebyl poslední.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Máza

neděle, 7. prosinec 2014
07:48

Bohužel mám obavu že se tak možná už příští rok stane.


napsal(a): Máza (ambasador23(a)seznam.cz) [Odpovědět]

h.p.

sobota, 6. prosinec 2014
22:04

No jen aby taky brzo nezněl nějaký funébrmarš na počest pivovaru ve VB...


napsal(a): h.p. [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI