Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budweiser Budvar B:CRYO: unikátní pivo z Budějovického Budvaru

Co se píše o pivovarech a pivu


Budweiser Budvar B:CRYO: unikátní pivo z Budějovického Budvaru

[čtvrtek, 13. listopad 2014]

Pivovar Budějovický Budvar dnes oficiálně představil veřejnosti unikátní pivo. Budweiser Budvar B:CRYO se vyrábí patentově chráněným postupem a zakládá zcela novou pivní kategorii, která nemá ve světě obdoby. Při přípravě se využívá princip kryokoncentrace (vymrazování vody) přímo v láhvi. Výsledné velice silné pivo si spotřebitel „vyrábí“ a čepuje sám přímo na stole restaurace pomocí zvláštního narážecího zařízení. Budweiser Budvar B:CRYO chutná jako pivo, ale hřeje jako destilát. Obsahuje přibližně 21% obj. alkoholu a jeho stupňovitost je asi 40. V nejbližších dnech se objeví v desítkách vybraných restaurací po celé České republice.

Pivovar Budějovický Budvar uvádí na český trh převratnou novinku pod názvem Budweiser Budvar B:CRYO. Jedná se superspeciální pivo, vyráběné patentově chráněným postupem tzv. kryokoncentrací v láhvi: vymražením vody z piva vzniká SPIRIT PIVA, tedy pivo zbavené těla. Vyrábí se ze speciálního piva, které ve vhodně vytvarované láhvi po zmrznutí vytvoří heterogenní pórovitou strukturu složenou z ledu a mikroskopických kanálků, vyplněných velice silným pivem B:CRYO. Pomocí originálního narážecího zařízení je B:CRYO vytlačováno z láhve a hosté si sami čepují nápoj do sklenic.

Touto novinkou zakládáme zcela novou pivní kategorii. Náš postup kryokoncentrace v láhvi je světově unikátní a máme jej patentově chráněný. B:CRYO představuje ucelený gastronomický systém, který přináší do restaurací nejen mimořádně zajímavé pivo, ale také originální servírovací rituál a s ním spojenou společenskou zábavu pro hosty,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., sládek Budějovického Budvaru. Vývoj nového piva trval téměř 2 roky. „Primární pro nás byly samozřejmě chuťové vlastnosti B:CRYO, ale museli jsme vyvinout kromě jiného i originální výčepní zařízení a najít optimální vlastnosti láhve,“ dodává Ing. Petr Košin, Ph.D., vedoucí vývojového týmu z Budějovického Budvaru.

Budweiser Budvar B:CRYO je mimořádné silné pivo, které si konzument „vyrábí“ přímo na stole restaurace. Host si objedná vždy celou láhev piva o objemu 1,5l, ze které získá přibližně 3-3,5 dcl B:CRYO. Po načepování má B:CRYO stupňovitost asi 40, hořkost 60 EBC a obsah alkoholu kolem 21% obj. K dispozici bude pouze ve vybraných restauracích, které disponují vyškoleným personálem a speciálním výčepním zařízením. Do restaurací se bude dodávat v nezamražené formě.

B:CRYO je určeno pro milovníky piva – muže i ženy. Pije se ze sklenic o objemu 0,2 l na nožce. Chutná jako pivo, ale zároveň hřeje jako destilát. Pije se pomalu, při konzumaci je potřeba plným douškem zaplavit všechny chuťové receptory v ústech. Po napití přechází plná a intenzívní pivní chuť B:CRYO od nasládlosti k intenzívní hořkosti, která v závěru nabádá k dalšímu napití. Primárně se B:CRYO pije jako digestiv – velmi dobře se totiž hodí k tradičním pokrmům české kuchyně, jako jsou pečené koleno, vepřová žebra, pečená husa nebo tatarský biftek. Velmi dobře ale může kdykoliv během večera doplnit běžné čepované pivo.

Podrobné informace o B:CRYO najdete na www.budvar.cz/b-cryo


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI