Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Do hospod míří Pšeničný speciál knížete Václava

Co se píše o pivovarech a pivu


Do hospod míří Pšeničný speciál knížete Václava

[pátek, 26. září 2014]

Svatý Václav je nejen patronem piva a symbolem českého státu, ale i jménem pro pivní speciál, který již tradičně ke dni státního svátku uvařili sládci v Černé Hoře na Blanensku a ve Vysokém Chlumci na Sedlčansku. Na čepu bude ve více než tisícovce vybraných hospodách od 26. září. O den později si budou moci Pšeničným speciálem knížete Václava přiťuknout také návštěvníci černohorské Pivní pouti.

Pšeničný speciál knížete Václava je svrchně kvašené 13% pivo, při jehož výrobě byla použita více než polovina sladu vyrobeného z pšenice. „Pivo je charakteristické osvěžující kořeněnou a ovocnou chutí, světlou až slámovou barvou s neprůhledným zákalem, který způsobuje živá kultura rozptýlených pivovarských kvasinek, a příjemnou kvasnicovou vůní. Má bohatou pěnu, silný říz a obsahuje 5 % obj. alkoholu,“ popisuje Jiří Faměra, vrchní sládek skupiny Pivovary Lobkowicz, do které oba pivovary patří.

Pšeničný speciál knížete Václava navazuje na dlouholetou tradici vaření pšeničných piv na našem území. Čepovat jej budou mimo jiné také hospody zapojené do programu Cesta pivních znalců, jejichž seznam je zveřejněn na www.cestapivnichznalcu.cz.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI