Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ostravar se vrací k černému pivu a představuje černou Barboru.

Co se píše o pivovarech a pivu


Ostravar se vrací k černému pivu a představuje černou Barboru.

[úterý, 3. červen 2014]

Nové pivo bude mít premiéru na Slavnostech pivovar již tuto sobotu.

Ostravský pivovar připravil pro letošní hlavní pivní sezónu opravdovou lahůdku. Čepovaný černý speciál s názvem černá Barbora. „Po více než 70 letech se vracíme k vaření černého speciálu pro naše hospody. Naše nové pivo bude mít premiéru 7. června na Slavnostech v Ostravě,“ říká vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter.

Nové pivo pojmenoval Ostravar po patronce všech havířů černé Barboře, která má na Ostravsku dodnes v Petřkovicích svou kapli. „Tímto pivem jsme chtěli vzdát hold dvanácti generacím ostravských a karvinských havířů, kteří se navždy zapsali do dějin našeho kraje, a zároveň posílit hrdost na náš region,“ vysvětluje manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.

Podle vrchního sládka bude černá Barbora třináctistupňové prémiové pivo. „Běžně se černá piva dělají buď s nižší nebo naopak extrémně vysokou stupňovitostí. My jsme však uvařili pivo, ve kterém jsou stupňovitost a obsah alkoholu vyváženy a pivo tak získalo vyšší plnost, chuť i vůni,“ vysvětluje vrchní sládek Roman Richter.

Už jednou Ostravar takové pivo uvařil. Jmenovalo se Ostravský havíř a na přelomu 19. a 20. století způsobilo na Ostravsku revoluci. „Je pravda, že jsme při přípravě černé Barbory hledali inspiraci v naší bohaté a dlouhé historii,“ připouští Roman Richter. Právě Ostravský havíř stejně jako další černá piva byla pro pivovarský tým zdrojem nápadů a myšlenek.

„Při přípravě černé Barbory jsme vsadili na podobnou kartu jako náš první sládek, tzn. na kvalitní černé pivo, které na trhu podle našeho názoru chybí. Změnili jsme pouze dvě věci. Použili jsme tentokrát více sladů – konkrétně čtyři – a naše černé pivo nebudeme přislazovat. Ponecháme mu jeho přirozenou vyšší hořkost, která je pro Ostravar i celý Moravskoslezský kraj příznačná a kterou lidé v regionu na našem pivu tolik oceňují,“ vysvětluje Roman Richter.

Premiéru bude mít nové pivo 7. června na Slavnostech pivovaru Ostravar. Každý návštěvník starší 18 let bude mít možnost černou Barboru ochutnat zdarma. A nejen to. „Díky černé Barboře budou mít letos všechny ženy a dívky jménem Barbora na Slavnosti vstup zdarma,“ říká manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.

Se standardní distribucí limitované edice nového piva do hospod a restaurací začne Ostravar v pondělí 9. června. „Předpokládáme, že ve vybraných hospodách na Ostravsku bude černá Barbora v nabídce během celé hlavní pivní sezóny, tzn. do konce léta. Věřím, že lidem zachutná a že v něm najdou historii a podstatu Ostravy a Ostravaru,“ přeje si závěrem manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI