Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kulturní sál v Kynšperku nad Ohří zkrášlí nástěnné malby ve stylu starých pivnic a šenků

Co se píše o pivovarech a pivu


Kulturní sál v Kynšperku nad Ohří zkrášlí nástěnné malby ve stylu starých pivnic a šenků

[pondělí, 2. červen 2014]

Originální nástěnné malby s pivovarskou tématikou se stanou ozdobou interiéru nového kulturního sálu v Kynšperku nad Ohří. Právě v těchto dnech je na prázdné zdi maluje český pivovarský historik, výtvarník a publicista Pavel Jákl. Ve své branži je uznávanou osobností a jeho díla zkrášlují mnoho hospod a pivovarů zejména v Praze a okolí. Jeho umění však lidé mohou obdivovat i v našem regionu. Konkrétně v šenkovně Kynšperského pivovaru a již brzy i ve společenském sále, který je též součástí pivovarského areálu. Zatím je sál zavřený, jelikož zde finišují poslední úpravy před oficiálním otevřením. Už příští víkend by se do něj ale mohli podívat první hosté. A určitě budou mít co obdivovat.

Pro výzdobu kulturního sálu jsem zvolil motivy podle starých dobových reklam, etiket, pivních tácků a účtenek, které se používaly v letech 1900 až 1950. Tedy v období největší slávy a výkonu Kynšperského pivovaru,“ pověděl výtvarník Jákl, kterého nelze přehlédnout. Se štětcem a barevnou paletou stojí u první rozpracované malby a zkušenými tahy oživuje pohlednou šenkýřku roznášející napěněné půllitry. „Nejraději maluji pivovarské koně. Je to sice nejtěžší motiv, ale zato moc hezký a mě baví. V Kynšperském pivovaru jsem ho už maloval, a to v podnikové prodejně, kde jsem na stěnu vyobrazil celý koňský povoz,“ připomenul Jákl.

Aby nástěnné malby vydržely co nejdéle, používá umělec akrylové barvy s následnou fixací. „Když se obrazy časem zašpiní nebo zakouří, může je personál jednoduše omýt a barva zůstane neporušená,“ vysvětlil Jákl výhody zvolené techniky. Aby malby dostaly ještě větší šmrnc, doprovodí je stylové nápisy. O ty se postará zkušený písmomalíř.

Doménou Pavla Jákla jsou velkoplošné ručně malované obrazy na stěnách pražských restaurací. Jak sám říká, za svůj život jich stihl dekorovat přibližně stovku. „Přímo nástěnné malby dělám asi dvacet let. Dnes už jsem v důchodu a tak to mám jako svého koníčka,“ usmál se výtvarník. Jeho díla zdobí například Pivní galerii v pražských Holešovicích. Tam se pustil do zobrazení celé pivní geneze, tedy vývoje výroby piva od zpracování surovin, přes samotné vaření až po hospodu.

Malby v šenkovně Kynšperského pivovaru jsou pro dnešní hosty velkou atrakcí. A to je také důvod, proč se podobné objeví také o patro výše ve společenském sále. „Malby v restauraci se lidem hodně líbí, rádi si je prohlížejí a dokonce se u nich i fotí. Tento styl se nám velice zamlouvá, a proto u něj zůstaneme a budeme ho používat pro celý areál,“ uvedl ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil. „Dříve bylo zcela běžné, že hospodský nechal svůj šenk vyzdobit malovanými výjevy. A jelikož se snažíme oživit a zároveň zachovat historický ráz zdejšího pivovaru, upřednostnili jsme dobový ráz před moderním stylem,“ poznamenal ředitel.

Nový kulturní sál pojme až 250 návštěvníků. Ve velké společenské místnosti se pohodlně usadí 180 lidí a dalších 70 hostů do dvou menších salonků. „Prostory jsou multifunkční, aby se tu mohly konat nejrůznější zábavy, plesy, svatby, večírky, školení i divadelní představení pro děti. Rádi bychom se stali jakýmsi středobodem kulturního dění ve města a nabídli návštěvníkům odpovídající komfort,“ prohlásil Vomočil s tím, že sál bude po otevření běžně přístupný i vozíčkářům, přestože se nachází v patře. „Pořídili jsme mobilní schodolez, který můžeme využít pro restauraci, hlavní sál a v budoucnu i pro potřeby hotelu,“ doplnil ředitel.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI