Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Minipivovar Kolštejn v Branné přichází s novým pivem aneb Branná v rozkvětu

Co se píše o pivovarech a pivu


Minipivovar Kolštejn v Branné přichází s novým pivem aneb Branná v rozkvětu

[středa, 28. květen 2014]

Světlá desetistupňová desítka přichází z dílny sládka minipivovaru Kolštejn v pořadí jako čtvrtá. Hosté restaurace Kolštejn ji mohou ochutnat poprvé již od pátku 16. května. Nové světlé pivo nese název Vogtey. Právě název Vogtey vychází z historického pojmenování budovy dnešní restaurace. Vogtey neboli fojtství odkazuje na původní význam a úlohu budovy, ve které se dnes pivo vaří a šenkuje. Historie dnešní restaurace sahá do roku 1325, kdy plnila důležitou úlohu fojtství. Pivo se v této budově vařilo již v těchto letech, a tak se názvem piva Vogtey hrdě hlásíme k tradici, historii a poctivosti.

Majitelé restaurace Kolštejn při spolupráci s historikem Drahomírem Poláchem zjistili, že budova dnešní restaurace je skutečně budovou, kterou nechal postavit fojt kolem roku 1325 při zakládání města Goldenstein (později Kolštejn, dnes Branná) a jeho rinku (náměstí). Pro své sídlo s právem vařit a šenkovat pivo si fojt vybral na náměstí místo nejlepší - mluvíme o severně orientované budově na branenském náměstí, která dnes nese název Restaurace Kolštejn. Dnešní budova restaurace byla historicky budovou fojtství (německy Vogtey, čti fogtaj), která měla historicky velmi významnou úlohu.

Podle slov sládka minipivovaru Kolštejn v Branné Jiřího Makse je světlé 10° pivo Vogtey vhodné ke konzumaci v teplých, respektive letních měsících. Díky nižší plnosti a také nižšímu obsahu alkoholu příjemně zahání žízeň. Vyšší hořkost umocňuje pocit osvěžení po napítí. Světlejší zlatožlutou barvu doplňuje jemná bílá pěna. Pivo je vařeno z dvou druhů světlého sladu a jedné odrůdy českého chmele. Recep Jiří Maks vytvořil během měsíce ledna roku 2014.

"Slavnostního křtu piva se světlá desítka Vogtey dočká v sobotu 5. července při příležitosti pivovarských slavností minipivovaru Kolštejn a současně pátých narozenin Relax centra Kolštejn, jehož nedílnou součástí restaurace s minipivovarem dnes je," dodal k příležitosti představení čtvrtého druhu piva ředitel komplexu Tomáš Drápal.

Letošní rok znamená pro Brannou mnohé nenápadné, avšak výhledově z hlediska rozvoje cestovního ruchu velmi důležité změny. Všechny připravované novinky a plánované projekty jdou vstříc všem turistům a návštěvníkům Jeseníků. Je to právě Branná, která získává na kráse a zdokonaluje své portfolio služeb nejen přímo v obci, ale i jejím okolí. Mimo připravovaných či již funkčních aktivit v Branné (infocentrum na náměstí, odpočinková a volnočasová zóna pod kostelem sv. Michala), tak se místní podnikatelé společně s Místní akční skupinou Horní Pomoraví, Klubem českých turistů, CHKO, Lesy ČR, a Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu spojili a dokázali pro turisty obnovit překrásnou 4 kilometry dlouhou turistickou trasu. Oficiální otevření turistické stezky je plánováno rovněž 5. července na náměstíčku v Branné.

Novou turistickou trasou za krásami Branné v Jeseníkách

Nová nádherná turistická stezka o délce 4 kilometrů nabízí návštěvníkům Jeseníků skutečně nečekanou podívanou. Členitou a nenáročnou lesní stezku u Branné v Jeseníkách hravě zvládnou i děti, senioři či cyklisté. Během hodinového výletu mohou poznat še, co k atraktivní turistické trase náleží. Lesní chodníky, skalní stěny, nádherné výhledy do okolí, pohledy do 50 metrů hlubokých roklí, přechod přes říčku Brannou, brouzdání v řece a okouzlující duchovní místo Mariánského pramene. Trasa se napojuje na další "jesenické turistické magistrály", takže si na své přijdou i zdatnější turisté, kteří mohou pokračovat dále na vrcholky Smrk, Vozka či na stále oblíbenější středisko Paprsek.

Na nové zelené stezce od července 2014 najdete nově také 5 zastavení s posezením a informačními panely se zajímavostmi trasy.

Nová turistická značka zelené barvy vznikla obnovou několik desítek let staré stezky. Na trasu je možné se napojit hned ze tří rozcestníků, a to od železniční stanice Branná, hájenky Banjaluka a z náměstí v Branné.

Turisté, kteří novou trasu navštíví, uvítají její délku, dostupnost, obtížnost, členitost a různorodost.

Zajímavosti na náměstíčku v Branné

Navštivte malebné náměstíčko historické obce Branná v Jeseníkách (dříve Goldenstein). Čeká na vás dechberoucí atmosféra místa, klidová zóna, infocentrum, příjemné posezení v restauraci s minipivovarem či cukrárně, kvalitní chutné regionální produkty jako jsou domácí výtečná piva, regionální kuchyně a máslové trubičky.

Pobavíte se také v lanovém centru či si odpočinete ve vyhlášeném Wellness hotelu Kolštejn s bazénem a bowlingem.

Přímé spoje z Prahy, Brna či Olomouce? Ano!

Okouzlující Branná je i výtečně dostupná vlakem či autobusem. Obec leží na hlavní železniční trati. Z Brna či Olomouce se do Branné dostanete přímým vlakovým spojem. Z Prahy do Branné jezdí přímá dálková autobusová linka.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

jiri.kana

středa, 28. květen 2014
11:11

jiri.kana

"Desetistupňová desítka" je docela roztomilá :)


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Dwarf

středa, 28. květen 2014
17:50

Dwarf

to jiri.kana: zas mě někdo předběhl ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

13. květen 2024
08:03


posted by: Inzerce

J. Kaňa

středa, 28. květen 2014
19:02

to Dwarf: To máš za tu Záplavku :)


napsal(a): J. Kaňa (jiri.kana(a)cemtrun.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI