Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovary Lobkowicz již popáté přinášejí Velikonoční Krasličák a speciální velikonoční kolekce pivních specialit

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovary Lobkowicz již popáté přinášejí Velikonoční Krasličák a speciální velikonoční kolekce pivních specialit

[středa, 16. duben 2014]

Zelená a červená, typické barvy pro velikonoční svátky, představují symboly bezpečí, naděje, lásky a radosti. Proto se pivovarníci z Jihlavy již popáté v řadě rozhodli speciálně pro Velikonoce uvařit oblíbené zelené a červené pivo Velikonoční Krasličák. Právě v těchto dnech je k dostání ve více než tisíci stech hospodách po celé republice. Ke svátečnímu stolu si mohou lidé navíc v prodejnách zakoupit i velikonoční kolekce 7 pivních specialit.

Ochutnat každé pivo zvlášť, nebo jako dvoubarevný zeleno-červený Velikonoční Krasličák, takovou možnost mají milovníci piva díky Pivovaru Jihlava již pět let. Zelený Krasličák je 14% zelené speciální pivo, které vyniká výraznou plností podpořenou mírně nasládlou chutí a zakončenou jemnou hořkostí. Červený Krasličák je 10% středně prokvašené světlé výčepní pivo s výraznou hořkostí a chmelovou vůní.

Za tajemstvím dvoubarevného efektu stojí především řádné vychlazení obou piv a jejich správné načepování. „Důležité je, aby mistr výčepní věnoval svou pozornost jak správné teplotě, tak i pozvolnému čepování vrchního červeného piva z malé výšky. Pro správné oddělení barev je důležité, aby pivo stékalo slabým proudem,“ popisuje proces správného postupu čepování Jaromír Kalina, sládek pivovaru v Jihlavě a dodává: „Lidem toto pivo zachutnalo, proto každým rokem navyšujeme jeho výrobu. Letos jsme stočili více než čtyři a půl tisíce sudů“.

O oblíbenosti Krasličáku hovoří i nárůst počtu hospod, ve kterých se čepuje. V letošním roce jich je zhruba tisíc sto. Zapojí se mimo jiné i všechny hospody z programu Cesta pivních znalců. Díky webové stránce www.cestapivnichznalcu.cz si všichni zájemci o toto speciální pivo snadno najdou trasu do nejbližšího pohostinství, kde se dá tento velikonoční speciál zakoupit.

Pivní speciality i pro domácí oslavu

S oslavou Velikonoc se pojí i rodinná setkání a veselí u stolu plného jídla a pití, přičemž obvykle v žádné rodině nechybí ani pivo. Jak již bývá zvykem, pivovarnická skupina Pivovary Lobkowicz k této příležitosti nabízí velikonoční kolekce, které představují 7 lahvových piv z různých pivovarů Čech a Moravy: Comenius (Pivovar Uherský Brod), Démon (Pivovar Vysoký Chlumec), Telčský Zachariáš, Jihlavský Grand (oba Pivovar Jihlava), Protivínský Granát, Prácheňská Perla (oba Pivovar Protivín) a Granát (Pivovar Černá Hora).

Comenius je silné pivo s výraznou hořkostí a plností s nádechem medu a karamelu. Jedná se o nepasterizované 14% světlé speciální pivo s obsahem alkoholu 6,0 % obj.

Démon byl připraven podle starých klášterních receptur mnichovské oblasti a navazuje tak na tradici sahající až do roku 1420. Je charakteristický bohatým a vyváženým profilem chutí. Má příjemnou sladovou sladovou vůni a mírně nasládlou medovou chuť s jemnou hořkostí. Jedná se o 13% polotmavé speciální pivo s obsahem alkoholu 5,2 % obj.

Telčský Zachariáš se vaří podle původních receptur již zaniklého pivovaru v Telči. Pivo je typické plnou chutí, výraznou hořkostí a medovou barvou. Jedná se o 14% světlé speciální pivo s obsahem alkoholu 6,0 % obj.

Jihlavský Grand se vyznačuje nádhernou barvou červeného zlata, mimořádně vyváženou plností i hořkostí a vysokým obsahem alkoholu. Hodí se pro všechny chvíle, kdy v klidu a pohodě vychutnáte jeho mimořádné vlastnosti. Jihlavský Grand je 18% světlé speciální pivo s obsahem alkoholu 8,0 % obj.

Granát z Černé Hory je pivo typické tmavou granátovou až rudohnědou barvou. Použití bavorského, karamelového a barvícího sladu dle prastarých receptur dává tomuto pivu nezaměnitelnou karamelovou chuť a výrazně ovlivňuje charakter hořkosti. Vyniká hlavně vysokou plností, vyšší sladkostí, dobrou pěnivostí a řízem. Granát je tmavý ležák s obsahem alkoholu 4,5 % obj.

Název piva Protivínský Granát je odvozen od jeho sytě granátové barvy. Jedná se o jemně hořké pivo s výborným řízem a bohatou pěnou. Spektrum chutí od karamelové přes několik sladových až po výraznou hořkost poskytují bohatý a harmonický profil chutí, které ocení každý gurmán. Protivínský Granát je polotmavý ležák s obsahem alkoholu 4,6 % obj.

Prácheňská Perla je pivo typické jemnou aromatickou hořkostí, bohatou pěnou, zlatavou barvou a silným řízem, které zaručují výjimečný chuťový zážitek. Jedná se o 14% světlé speciální pivo s obsahem alkoholu 6,0 % obj.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI