Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zájem o tradiční výrobu piva roste. V pivovaru Litovel přivítali 10 000 návštěvníka.

Co se píše o pivovarech a pivu


Zájem o tradiční výrobu piva roste. V pivovaru Litovel přivítali 10 000 návštěvníka.

[středa, 30. říjen 2013]

Pivovar Litovel je klasickou výrobou piva proslulý. Podle tradičních receptur se tady vaří pivo už 120 let a jeho chuťové vlastnosti a prvotřídní kvalitu oceňují nejen pivovarští odborníci, ale především konzumenti. Právě je láká nahlédnout pod pivovarskou pokličku svého favorita nejvíce. Letos se to podařilo také Zdeňkovi Vavrdovi z Olomouce, který na svoji oblíbenou značku piva nedá dopustit. Stal se v pořadí 10 tisícím návštěvníkem a kromě celé řady zajímavostí ho v litovelském pivovaru čekal originální dárek.

Pan Vavrda tady nebyl poprvé. Naposledy pivovar navštívil před 20 lety, a teď přišel vlastně „zkontrolovat“, jestli je všechno jak má být. Kromě nové spilky, stáčírny lahví ho zaujalo návštěvnické centrum s historickou pivovarskou expozicí a zkušební minipivovar, který je v provozu necelé 2 roky. Právě v něm si totiž bude moci uvařit své narozeninové pivo. Je to dárek pivovaru jubilejnímu návštěvníkovi a pan Vavrda neskrýval nadšení. “Pivo Litovel piji takřka celý život a toto je nejhezčí dárek, který jsem mohl k narozeninám dostat,“ vyjádřil bezprostředně po jeho přijetí. To jeho oblíbené si pravidelně dopřává v Pivnici Knihovna, kde k dobrému pivu servírují navíc i dobré počtení. Kromě toho, že pivnici zdobí police plné knih, jsou štamgastům k dispozici i pivovarské noviny s aktuálními informacemi přímo z pivovaru. Pan Vavrda tady patří k štamgastům, kteří mají nejen svůj stůl, ale i místo. Nejčastěji si s kamarády připíjejí Moravanem a také letos se těší na polotmavého nefiltrovaného Gustava, který v Litovli vaří pouze příležitostně a v omezeném množství.

Pivovar Litovel ročně přivítá na 12 tisíc návštěvníků. Jako jeden z posledních totiž umožňuje poznat klasickou výrobu piva podle tradičních receptur. Návštěvníky láká také historická expozice, kde k nejoblíbenějším exponátům patří např. pivovarská lavice pro „gradirování“ piva. Šlo o jednoduchý, osvědčený postup, který dnes baví návštěvníky. Dřevěná lavice se polila pivem, poté se na ni usedlo v kalhotách z kůže, ta byla podmínkou. A pokud jste po chvíli vstávali i s lavicí přilepenou na zadku, bylo pivo v pořádku. Okruh pivovarem trvá dvě hodiny. Začíná se prohlídkou areálu a poté, za dodržení přísných hygienických opatření, následuje návštěva varny, spilky, laboratoří, ležáckých sklepů a končí na stáčírnách sudů a lahví. Součástí bývá i oblíbená degustace, při níž mají zájemci možnost ochutnat všechny druhy litovelského piva. Dovědí se také zajímavosti o složení piva obecně, jeho chuti a co ji ovlivňuje i to, jak dobré pivo poznat.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI