Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Litovel Premium slaví zlatý hattrick

Co se píše o pivovarech a pivu


Litovel Premium slaví zlatý hattrick

[čtvrtek, 26. září 2013]

Je Českým pivem 2013 a nejlepším ležákem v ČR. Vítězství dále patří pivu Litovel Dark a Zubr Free.

Výsledky prestižní degustační soutěže České pivo 2013 opět potvrdily, že nejlepší piva se vaří na střední Moravě. Piva Litovel, Zubr a Holba získala celkem 8 medailí, z toho 3 vítězství. Piva všech tří značek, která jsou doma v Olomouckém kraji, tak opět potvrdila svou jedinečnost a prvotřídní kvalitu. Pivovarští odborníci v soutěži hodnotili celkem 61 druhů piv, rozdělených do 5 kategorií.

V prestižní kategorii světlých ležáků zvítězil Litovel Premium. Hned za ním se umístila Holba Premium, která, stejně jako Litovel, má na kontě řadu národních i mezinárodních medailí. Piva ze střední Moravy jednoznačně ovládla také kategorii tmavých piv. Jejím vítězem se stal Litovel Dark, následovaný tmavým výčepním Zubrem Classic a tmavým ležákem Litovel Schwarzbier. Významným úspěchem je dále vítězství Zubra Free mezi nealkoholickými pivy a dvě bronzové medalile pro Holbu Šerák a Zubr Gold v kategorii světlých piv.

V posledních třech letech se nám podařilo zvítězit v prestižní kategorii ležáků a na náš zlatý hattrick jsme oprávněně hrdí. Nejde o náhodu, ale potvrzení stabilně vysoké kvality a osobité charakteristiky našeho piva. Letos slavíme 120 let pivovaru a po celou tuto dobu se držíme klasické výroby piva, vařeného podle tradičních receptur. Jsme rádi že chutná nejen konzumentům, ale i odborníkům,“ komentuje dosažené výsledky ředitel pivovaru Litovel Lumír Hyneček.

Pivovarští odborníci hodnotili především chuť piva a její vyváženost, aroma, říz, ale i pěnu nebo barvu piva, tedy všechny vlastnosti, důležité pro konzumenta. U piv z produkce všech tří pivovarů ocenili především plnou harmonickou chuť s příjemně se rozvíjející hořkostí a chmelovým aroma, výborným řízem i její celkovou vyzrálost. Jednou z dalších předností je vysoká pitelnost, kterou oceňují sami konzumenti. U takového piva máte chuť na další doušek, aniž vás k tomu žene žízeň. Taková piva dokáží „plnit“ hospody, proto se všem třem pivovarům daří každoročně navyšovat odbyt sudového piva i přesto, že celkově v ČR jeho prodej klesá.

V době, kdy na jedné straně roste nabídka europiv, na straně druhé sílí zájem o tradiční česká piva s chuťovou rozmanitostí, pro každou značku i druh piva typickou. Taková piva oceňují nejen konzumenti, ale na platformě degustačních soutěží také odborníci.

Degustační soutěž České pivo roku každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským (VÚPS). Hodnocení jednotlivých vzorků probíhá anonymně a ve dvou kolech, což zajišťuje maximální objektivitu výsledků a je ve srovnání se světem ojedinělé. Důležitý je fakt, že vzorky do soutěže jednotlivé pivovary neposílají, ale odebírá je komise VÚPS přímo v pivovarech, což garantuje nestrannost a vysokou objektivitu soutěže.

Medaile v soutěži České pivo 2013 pro jednotlivé značky

Litovel Premium, Litovel Dark – vítězové kategorií, titul České pivo

Zubr Free – vítěz kategorie, titul České pivo

Umístění v příslušných kategoriích

Holba Premium – 2. místo

Tmavý Zubr Classic – 2. místo

Holba Šerák – 3. místo

Zubr Gold- 3. místo

Litovel Schwarzbier- 3. místo


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI