Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Přispějte do muzejní sbírky pivního skla

Co se píše o pivovarech a pivu


Přispějte do muzejní sbírky pivního skla

[pondělí, 29. duben 2013]

Pivovarské muzeum v Plzni je pojetím a šíří expozice světovým unikátem, který střeží nejen legendu plzeňského originálu, ale historii celého pivovarnictví. Na šedesát tisíc exponátů, obdivovaných i turisty z velmi vzdálených zemí, se podařilo muzeu shromáždit také díky příspěvkům samotných Plzeňanů či obyvatel různých regionů. V muzeu, které sídlí ve středověkém právovárečném domě, jsou k vidění předměty dokladující výrobu a pití piva od starověku přes středověk až do současné doby.

Sbírkový fond je potřeba nejen střežit, ale také doplňovat. Jednotlivá období jsou zastoupena různou měrou a zdaleka neplatí, že nejcennější exponáty pocházejí z dob dávno minulých. „V kolekci pivního skla paradoxně postrádáme nejvíce kousků ze 70. a 80. let minulého století. Předměty, které by doplnily naše sbírky, tak lidé mohou mít doma na půdě či na chatách, proto bychom rádi požádali o pomoc širší veřejnost,“ vyzývá Jindřiška Eliášková z Plzeňského Prazdroje.

Muzejní akce proběhne v týdnu od 6. do 12. května 2013. Dárci mohou vždy od 10.00 do 18.00 hodin přinášet na recepci Pivovarského muzea ve Veleslavínově ulici čp. 6 skleněné, keramické, kameninové i plastové nádob, ze kterých se pilo pivo v období cca 50. až 80. let 20. století. Za přinesené dary dostane každý dárce odměnu: zážitek v podobě bezplatné prohlídky expozice Pivovarského muzea, případně navíc obdrží poukázku na nefiltrovaný ležák Pilsner Urquell v oblíbeném šenku Na Parkánu, nebo za „starý“ půllitr získá nový. Celková odměna bude záviset především na hodnotě daru, stáří, unikátnosti a stavu půllitru.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Pepa

úterý, 30. duben 2013
18:00

pepa

Raději dám na Aukro


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

h.p.

úterý, 30. duben 2013
13:16

Taková otázka do pranice-muzeum je majetkem pivovaru..čili nadnárodní společnosti,nebo je to nějak jinak?
Pokud ano,tak lze -čistě teoreticky- někdy v budoucnu vzít všechny exponáty a odstěhovat je úplně jinam,i z republiky..A některé sběratelské kousky jen za exkurzi zadara?No to jste teda z laciného kraje...!!/zeptejte se skleničkářů../


napsal(a): h.p. [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
15:16


posted by: Inzerce

Tchoř

pátek, 3. květen 2013
09:02

to h.p.:
Přesně tak! Ať mi nikdo nevypráví, že v těch tisících hospod, kde se jejich kapaliny točí, se nikde nenajde zaprášené, třicet či čtyřicet let staré pivní sklo! To by se ale pánové ze SABM museli trochu snažit! Lepší je pochopitelně zveřejnit takovouhle výzvu. Přeju jim, ať jim nikdo nic NEDÁ a pokud o to opravdu stojí, ať si to KOUPÍ, třeba na Aukru. S čistým ziskem v řádu miliard by na to pár korun mohli najít, nebo ne?


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI