Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zelené půllitry opět přivítají Velikonoce. Už příští čtvrtek 28. března

Co se píše o pivovarech a pivu


Zelené půllitry opět přivítají Velikonoce. Už příští čtvrtek 28. března

[úterý, 26. březen 2013]

Zelený čtvrtek se nezadržitelně blíží – a spolu s ním jako každoročně přichází slavné Zelené pivo. Ze starobrněnského pivovaru se právě v těchto dnech rozvážejí sudy se zeleným pěnivým mokem do celkem 2949 hospod na Moravě i v Čechách. Štamgasti zelené půllitry zvednou už poosmé, letos 28. března. Starobrněnští sládci všem příznivcům Zeleného piva uvařili celkem 4000 hektolitrů.

Na Zelené pivo se chodí v celé České republice, protože jeho popularita už dávno překročila hranice nejen brněnského, ale i jihomoravského regionu. Šířit jeho slávu pomáhají třeba bývalí studenti, kteří v Brně chodili na vysokou školu, a vzpomínku na speciální pivo si nenechají pro sebe ani tam, kde jsou doma. Aktuální seznam všech provozoven, kde se čepuje, najdou už dnes všichni jeho příznivci na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

Třináctistupňové Zelené pivo se ve Starobrně jako každoročně vařilo pod dohledem zkušených vařičů. Vyrábělo se z kvalitní vody, ječného sladu z nejlepšího moravského ječmene, nejjakostnějšího žateckého chmele a také chmelového extraktu tradičním způsobem na dva rmuty. Do mladinového kotle se spolu s chmelem během varu přidával i bylinný výluh, který vznikl louhováním několika druhů bylin včetně kopřivy v horké vodě. Připravoval se přímo v laboratořích starobrněnského pivovaru.

Po přidání kvasnic z vlastního kmene pivovaru Starobrno pivo spodně kvasilo po dobu osmi dnů a poté zrálo při teplotě 1° C do prvního březnového týdne. Po filtraci se do Zeleného piva přidával likér.

Vůbec poprvé Zelené pivo uvařil tehdejší vrchní sládek pivovaru Petr Hauskrecht v roce 2006. „Šel jsem tehdy s kůží na trh. Pivo s netypickou barvou a unikátní chutí bylo na českém pivním trhu úplnou novinkou,“ konstatuje Petr Hauskrecht, dnes vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně. Tradice vaření Zeleného piva, které se má pít pouze na Zelený čtvrtek, se udržela dodnes.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dan

úterý, 26. březen 2013
15:37

Dan

Asi by to chtělo požádat Heineken o uspořádání exkurze s nahlédnutím "pod pokličku" :D


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI