Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Louny: Zaostřeno na kvalitu

Co se píše o pivovarech a pivu


Louny: Zaostřeno na kvalitu

[čtvrtek, 16. listopad 2006]

Správné české pivo musí mít pěnu, říz, lahodnou hořkost a zlatavou barvu. Na kvalitu všech těchto atributů má vliv téměř nekonečné množství okolností.

Ohlídat to, aby lidé dostali správně vychlazenou sklenici piva načepovanou v oblíbené hospůdce nebo si doma otevřeli vždy dobré lahvové pivo, stojí mnoho úsilí.

Pivovary zřizují speciální týmy

Některé pivovary, mezi něž patří i pivovar Louny, v poslední době zřizují speciální pracoviště, která sledují a zlepšují kvalitu piva v restauracích a obchodech.

Roli hraje mnoho faktorů

"Každá sklenice i láhev piva musí především chutnat těm, kteří jej pijí. To, jak se pivo čepuje, v jakých obalech a na jakém místě se skladuje, má na konečnou chuť obrovský vliv. Se svými kolegy se proto snažíme tyto věci neustále zlepšovat," řekl nový ředitel kvality pro pivovar Louny Jiří Janák.

Kontrola směřuje tam, kde se pivo Louny skladuje, ale především do míst prodeje, tedy na lahve s pivem přímo v regálech prodejen a točené pivo ve sklenici v restauracích. " Lahve nebo i sudy prodělávají někdy poměrně komplikovanou cestu, než se dostanou k zákazníkovi. Právě na mapování a zlepšování podmínek, jež mohou na kvalitu našeho piva působit, se zaměřujeme," vysvětluje Jiří Janák.

Vzorky pocházejí přímo z prodejen

Aby se nový tým skutečně přesvědčil o kvalitě piva přímo v prodejnách, odebírá například vzorky z obchodů a následně u nich sleduje různé parametry, na něž může mít vliv skladování či doprava.

Pod drobnohledem jsou restaurátoři

V restauracích se zase zaměřuje hlavně na poradenství ohledně čistoty pivního vedení a na způsob ošetřování piva. "Dnes již lze velmi snadno zjistit, zda hostinský řádně vyčistil potrubí a zda dodržuje zásady správného ošetřování piva, které získává při dlouhodobém a opakovaném školení," doplnil Janák.

Dodal, že v poslední době se díky pravidelným školením starost hostinských o kvalitu piva výrazně zlepšila. (Žatecký a Lounský deník)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI