Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Chmel pro Louny se začal sklízet

Co se píše o pivovarech a pivu


Chmel pro Louny se začal sklízet

[sobota, 16. září 2006]

Společnost Drinks Union si pěstuje vlastní chmel pro své pivovary, což je česká rarita.

Tento týden byla zahájena v Děčanech u Třebívlic sklizeň chmelu na čtyřech chmelnicích, které tu zůstaly i po útlumu pěstování zeleného zlata v této produkční oblasti na Litoměřicku. Jedenáctihektarová plocha patří společnosti Drinks Union, která si na ní pěstuje chmel pro vlastní pivovarské výrobky, což je česká rarita. Drinks Union vlastní i pivovar v Lounech. Chmel z Děčan je po místní vodě a tuzemském sladu další základní surovinou, která vzešla z naší půdy za přičinění českých rukou.

Chmel je při výrobě piva používán jako koření, dodává pěnivému moku příjemnou hořkost a aroma. Tradiční žatecký poloraný červeňák, který se pěstuje i v Děčanech, je známý právě tímto charakterem. Má menší obsah hořkých látek, proto se ve formě granulí používá při druhém chmelení a při třetím těsně před ukončením chmelovaru, to proto, aby lounské pivo získalo výraznější aroma. K prvnímu chmelení slouží extrakt z vysokoobsažných chmelů. Při výrobě jednoho hektolitru výčepního piva je třeba dodat asi devět gramů hořkých látek z chmele. Konkrétně u lounského ležáku to bývá zhruba dvanáct gramů - polovina extrakt a druhá polovina granulát.

"Letošní klimatické podmínky nepříznivě ovlivnily nejen výnosy a kvalitu sladovnického ječmene, ale i chmele. Nejprve to byla dlouhá zima, potom suché a horké léto. Od poloviny srpna se vyčkávalo, zda příroda porosty ještě nevylepší, proto se sklizeň zhruba o týden opozdila. Chmel nenarostl, bude ho méně, než je dlouhodobý průměr. Nízký je i obsah hořkých látek. O kvalitu piva se nemusíme strachovat, na skladech jsou ještě zásoby z loňské sklizně, letošní chmel však bude určitě dražší," uvedl technolog pivovarů společnosti Drinks Union Petr Kozák.

O porosty chmele v Děčanech pečuje tamní Zemědělské družstvo Lope a na pěstování dohlíží a poradenství poskytuje Chmelařský institut Žatec. Po očesání a sušení se chmel nechá granulovat v družstvu Chmelařství Žatec. Granulát se balí v ochranné atmosféře, proto vydrží bez ztráty aromatických a hořkých látek dva tři roky. Lounské pivo se vyrábí klasickým způsobem, tedy při otevřeném kvašení a dokvašování v ležáckých tancích, je plnějšího charakteru a má výraznější hořkost. V Lounech se vaří řada druhů piva od nejlehčího sedmistupňového přes výčepní až po ležáky světlé a tmavé. Specialitou je Diamant se sníženým obsahem cukru pro diabetiky. (Deník Lučan)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI