Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

K pětadvaceti letům 25° Bručoun

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

K pětadvaceti letům 25° Bručoun

K pětadvaceti letům 25° Bručoun

V sobotu 10. června oslavil pivovar Berounský medvěd již 25 let své existence. Zabrousíme-li do historie, zjistíme, že právovárečná a sladovnická práva městu Berounu byla udělena Václavem II. a první zmínka o vaření piva pochází z roku 1437. Pivo se zde vařilo až do roku 1978. Ovšem původní pivovar už nestojí. Pivovar současný se nachází v objektu bývalého cukrovaru.

Nádvoří
Nádvoří

Jeho majitel, pan Václav Mayer, jehož firma MK Metal zde sídlí, přiznal, že ho ke koníčku pivovarnictví přivedla babička, která mu vyprávěla, jak se kdysi u nich na statku vařilo pivo. Bohužel, babičku k vaření již nepřemluvil a tak to zkusil sám, jak jinak, než doma v hrnci. Prý se to občas i povedlo. V roce 1995 se firma podílela na výstavbě varny ve Staropramenu a tam vznikl nápad, postavit si malý pivovar vlastní.

Uvítání návštěvníků
Uvítání návštěvníků

V původní varně 10 hl byla uvařena první várka v červnu 1998. Kuriozitou, dodnes zachovanou, je vytápění otevřeným ohněm, topí se dřevem. A protože se pivovaru podařilo získat právovárečná práva a všechny značky piv, pod kterými se v Berouně pivo vařilo, navázal tak na tradici vaření piva v Berouně.

Jubilejní sklo
Jubilejní sklo

Prvním pivem byla 11° Zlatý kůň a tehdy se ještě používaly původní etikety. Nebezpečná šelma ve své přívětivé podobě ztvárněná Honzou Vyčítalem provází pivovar od roku 2001. Bohužel, tvůrce pivních Medvědů už není mezi námi, naposledy se zúčastnil oslav před pěti lety. V současné době se zde vaří nejméně 10 druhů piv a přijdou si tu na své milovníci piv spodně kvašených. V roce 2021 byla uvedena do provozu varna nová, vyrobená firmou Kraus, o objemu 40 hl. Přímý otop byl zachován.

Nádvoří
Nádvoří

Pivovar má i vlastní sladovnu, v bývalém pivovaru v Suchomastech, o kapacitě cca 700 tun sladu. K výrobě svého piva tudíž používá slad vlastní a chmel český - ŽPČ. A ještě dodám pár zajímavostí:

  • v roce 2015 získal pivovar od Pražské židovské obce certifikát kosher
  • díky zástupcům města Goslar, které je družebním městem Berouna, navázal pivovar spolupráci s místním malým pivovarem a občas vaří společné várky piva, nazvaného Bergos
  • pivovar má i vlastní pálenku - Chmelovici, na kterou má ochrannou známku. Některé várky piva si nechává zpracovat v palírně a z vyrobené pálenky pak vyrábí onu Chmelovici, která zraje na chmelu.
Narážení
Narážení

To vše a mnoho dalšího se dozvěděli návštěvníci, kteří zavítali v sobotu 10. června do pivovaru Berounský medvěd na oslavu 25. výročí. Není mnoho takových minipivovarů, které se mohou stejným výročím pochlubit. Program oslav byl bohatý - hudba různého žánru, pivní soutěže i ohňostroj.

Pan Šmíd a manželé Mayerovi
Pan Šmíd a manželé Mayerovi

A samozřejmě nemohlo chybět jubilejní pivo - 25° Bručoun. Světlý speciál, uvařený za použití sladů plzeňského a bavorského, s chmelem ŽPČ a Kazbek. Tuto specielní várku uvařil pivovar ve spolupráci s kamarádem, panem Františkem Šmídem v listopadu 2022. Slavnostní narážení z dřevěného soudku se pak odehrálo v brzkém odpoledni. Pivo dobré, chutné, ale při větší konzumaci asi dost zrádné. Kdo jste na slavnosti nebyl, máte možnost k "Medvědovi" zavítat a pivo ochutnat.

Tak Dej Bůh štěstí do dalších let, Medvěde!


Fotogalerie



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1445x] [19. červen 2023]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI