Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zašlá sláva v Chocni už není zašlá

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Zašlá sláva v Chocni už není zašlá

Zašlá sláva v Chocni už není zašlá [p2576]

Nohy pivního poutníka putují krajem, tu jeho srdce pookřeje spatřivše činný pivovárek, tu zapláče nad ruinami kdysi vyhlášených pivovarů. O to víc ale jeho srdce zaplesá, když objeví takový objekt nově zrekonstruovaný a k původnímu účelu vrácený. Není takových mnoho, ale postupně přibývají. Na pomyslné šňůře korálků přibyl v minulých dnech další - Pivovar Choceň.

Exterier
Exterier

Historie vaření piva v Chocni má několikasetletou tradici. Pivovarnictví je tady spojeno s knížecím rodem Kinských. První panský (knížecí) pivovar byl založen ve století šestnáctém, současný "nový" v polovině století devatenáctého. Byla vybudována nová sladovna, v druhé polovině 19. stol. pak byl pivovar zmodernizován na parostrojní provoz a stal se tak jedním z nejmodernějších u nás. Šťastnou ruku měli majitelé i při výběru sládků a sláva jejich piva se šířila nejenom po okolí a vůbec v Čechách, ale pivovar pravidelně dodával pivo (v nemalém množství) i do Vídně.

Objekt bývalé sladovny
Objekt bývalé sladovny

Výstav piva před 1. světovou válkou činil přes 27 000 hl. Pivovar přežil, byť se ztrátami, obě světové války, osudným se mu stalo socialistické hospodaření. Poslední várka byla uvařena koncem roku 1983 a definitivní konec nastal o rok později, v prosinci roku 1984. Areál pivovaru i sladovny poté byl využíván různými firmami - kovovýroba, montáže aj. Z původního vybavení se nezachovalo nic, dokonce i pivovarské sklepy byly zasypány.

Zde byly původní pivovarské sklepy
Zde byly původní pivovarské sklepy

Místním patriotům však zašlá sláva kdysi věhlasného piva nedala pokoje a nakonec se sen proměnil ve skutečnost. V roce 2019 zakoupili 3 společníci, pánové Ladislav Valtr, Jiří Karlík a Jiří Kultvašr, část areálu původního pivovaru a na jaře v roce 2021 v objektu bývalé stáčírny začali opět vařit pivo, jež nese název Splávek. Prostřední jméno asi mnohým čtenářům není neznámé a určitě si ho spojili s firmou Czech Brewmasters.

Spolumajitel pivovaru pan Valtr
Spolumajitel pivovaru pan Valtr

Tato firma dodala do pivovaru technologii a jmenovaný pán je zde vrchním sládkem i autorem receptur. Sládkem je pan Jiří Hrbáček, rovněž odborník s dlouholetou praxí (např. pivovar Znojmo, zahraničí). Pro firmu Czech Brewmaster je pivovar tak trochu výkladní skříní, co se týče technologie. Inovovali tady různé důležité detaily včetně nové úrovně automatického řízení provozu, směřující k jeho dalšímu vylepšení a nejvyšší kvalitě produktu.

Sládek pan Hrbáček
Sládek pan Hrbáček

Varna je dvounádobová (+ vířivka) o objemu 20 hl s parním otopem. Pivo kvasí v tancích 2x 40 hl a 2x 20 hl CKT, ležáckých tanků je v současné době 8 - 2x 40 hl CKT a 6x 20 hl. Pivovar ovšem má dostatečnou rezervu a prostor na další rozšiřování, se kterým se do budoucna počítá.

Varna
Varna

Slad odebírá z moravských sladoven Castello a Moravomalt, chmelí se českými, v případě svrchně kvašených piv pak zahraničními, chmely, kvasnice jsou z Bernarda. Pivovar se v počátku znovuobnovené výroby chce orientovat na českou klasiku, spodně kvašená piva. Doplňkem pak budou postupně i piva kvašená svrchně.

Tanky
Tanky

Otvíračka pivovaru pro veřejnost se konala v pátek 16. července, kde na přilehlé louce bylo možno ochutnat piva či relaxovat při hudbě. Pro zájemce byly uspořádány i prohlídky pivovaru. Nebudu vás déle napínat a odtajním, co bylo možno ochutnat. Splávek 10° je hutná desítka, chmelená pouze chmelem Rubín, s plzeňským sladem, zlatavé barvy, IBU 21. Výborné letní pití. Splávek 12°, příjemně hořký, IBU 29, se chmely ŽPČ, Sládek, Premiant a Bohemia, vlajková loď pivovaru. Pro milovníky svrchně kvašených piv pak pivovar přichystal 11°APA, s chmely Citra, Amarillo, Chinook a Cascade, IBU 55. Všechna piva byla výborná, těžko volit premianta. Přiznám se, že u mně vyhrála dvanáctka. Snad se k ní ještě někdy dostanu.

Otevření pivovaru (foto Pivovar Choceň)
Otevření pivovaru (foto Pivovar Choceň)

Samozřejmě, že sortiment se bude postupně rozšiřovat. Pivovar vlastní restauraci nemá, piva v 0,7l skleněných láhvích či 1l PET je možno zakoupit v partnerských restauracích i několika místních prodejnách. Podle informací přímo z pivovaru pivo Splávek v Chocni již ochutnáte třeba v restauraci Marylin, Splav, Bar22, BowlingBar, Café59, Panský dům (Mansion) nebo Na Mítkově. Pro zájemce jsou samozřejmě připraveny sudy. Pivo se bude dodávat zatím do restaurací ve městě a okolí, později se snad dočkáme i v Praze, i když si pivovar chce zachovat regionální charakter, „kolem komína“.

Splávci
Splávci

Asi si mnozí lámou hlavu, proč Splávek, i to odtajním. Pivovar se nachází v blízkosti bývalého splavu na řece Tiché Orlici, dnes bubnového jezu. Logem pivovaru se stala tzv. vodočetná lať, jejíž pomocí se zjišťuje stav vody. Barvy na její stupnici, které najdete na etiketách láhví, jsou přiřazeny k jednotlivým pivům: 10° zelená, 12° červená, 11°APA žlutá.

Splávek 12
Splávek 12

Pivovar Splávek jsem navštívila ve čtvrtek, v předstihu oficiální otvíračky a tímto děkuji panu Ladislavu Valtrovi za ochotu, s kterou mne pivovarem provázel a informace poskytoval.

Další fotky



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1854x] [19. červenec 2021]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI