Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Panský pivovar Telč

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Panský pivovar Telč

Panský pivovar Telč [p2044]

Panský pivovar Telč je součástí revitalizovaného areálu hospodářského dvora (dnes známý jako Panský dvůr Telč ), který sloužil místnímu zámku a jehož původ sahá až do 16. století. Založen byl na podzim roku 2019 a ohlasy na první uvařené várky potvrdily nadšení, že se na Panský dvůr po mnoha letech vrátilo poctivé řemeslo.

Budova pivovaru
Budova pivovaru

V Panském pivovaru vaří piva vznešená a oblíbená. Tři světlé ležáky různé stupňovitosti (svěží Nádeník 10°, řízný Holomek 11°, signifikantní Hofmistr 12°) a jeden svrchně kvašený speciál (charakterní 13° IPA Klíčník). Sládkem Panského pivovaru Telč je zkušený Marcel Hofman, který mu propůjčuje vytříbený rukopis. V příštích letech by se rád zaměřil na speciály, čemuž nahrává velikost Panského pivovaru, která umožňuje obměnu stálé nabídky každý měsíc či dva.

Venkovní posezení
Venkovní posezení

Pivo je na čepu v nově otevřené Panské restauraci, která je součástí Panského dvora Telč. Ten je volnočasovým areálem s lanovým centrem, hernou pro děti, půjčovnou elektrokol či zcela novým penzionem. Napříč celým rokem probíhají v areálu kulturní a společenské akce, jako například koncerty, divadla, výstavy, svatby, dětské tábory, školní dny či firemní konference.

Varna
Varna

Co nás vedlo k založení pivovaru? Kombinace optimálních podmínek volnočasového areálu Panský dvůr Telč (volné prostory, zdroj kvalitní pitné vody, místní genius loci a vize budoucího směřování areálu) a chuti vařit poctivé pivo podle vlastní receptury.

Ročně se v Panském pivovaru uvaří 1200 až 1500 hektolitrů piva, přičemž zbývá místo pro další rozšíření. Slad i ječmen pivovar nakupuje. Pivo zraje 6 – 9 týdnů v tancích a poté je stáčeno do sudů a lahví.

Spilka / sklep
Spilka / sklep

Pivo u nás vaří panský sládek Marcel Hofman, což není žádný nováček. Své první pivo uvařil už před 33 lety a jak vesele a přitom s velkou pokorou rád říká, je odchován starými mistry pivovarnickými. Budějovický Budvar, kde se vyučil, je jeho máma. Třeboňský Regent, kde si odsloužil 12 poctivých let, jeho táta.

Marcel Hofman, sládek
Marcel Hofman, sládek

Právě proto, že plně ovládá své řemeslo a shůry je vybaven výjimečnou chutí a čichem, pomáhal rozjet už pět minipivovarů a taky během své tříleté ruské expedice jeden český na sibiřském ostrově Sachalin (mezi Ruskem a Japonskem). Pro Panský dvůr připravil recepty našich čtyř stálých piv.

Telčský Nádeník 10° uspokojí osvěžující chmelovou chutí a příjemnou střední hořkostí. Díky nižšímu obsahu alkoholu je pivo jako stvořené pro uhašení žízně v horkých letních dnech.

Telčský Holomek 11° je středně prokvašené pivo s jemně hořkým chmelovým nádechem, který ocení nejen pivní znalci. Má harmonickou chuť blížící se pivu silnějšímu, ale s nižším obsahem alkoholu.

Telčský Hofmistr 12° je poctivé české pivo – vznešené a hrdé. V jeho chuti a vůni je cítit příjemná, středně intenzivní hořkost žateckého poloraného červeňáku. Po napití se vyznačuje nasládlou chutí zbytkových sacharidů sladu s kvasnicovým akcentem a jemným dozníváním hořkosti. Profiluje se vyšší střední plností, středním řízem a bohatou pěnou. Hofmistr je vlajkovou lodí Panského pivovaru.

Telčský Klíčník 13° je svrchně kvašený speciál s jedinečným charakterem. Americký chmel vytváří zajímavé aroma a přináší náznaky chutí a vůní Karibiku a exotického ovoce. IPA je výrazně nachmelená, chuťově specifická a vyznačuje se vyšším obsahem alkoholu.

Sortiment
Sortiment

Panské pivo je na čepu v Panské restauraci, která přímo sousedí s minipivovarem a patří do areálu Panského dvora Telč. Založena byla, stejně jako pivovar, na podzim roku 2019 a přijala koncept provozu, který harmonizuje s místním rustikálním prostředím a náladou kraje s čistými hlubokými lesy a pasoucím se dobytkem na pastvách. Menu restaurace vychází z poctivých surovin od lokálních dodavatelů – farmářů a pěstitelů ovoce a zeleniny. Panské pivo je čepováno do vlastní kolekce panských půllitrů a to vždy ve správné teplotě a pěnivosti.

Panská piva
Panská piva

Výletníkům nabízí Panský dvůr Telč pivo lahvované, dárková pivní balení i pivní sklo k zakoupení na místním Turistickém informačním centru, které je součástí areálu dvora.

Panský pivovar Telč nabízí dva speciální zážitkové programy, do kterých se přímo zapojuje sládek Panského pivovaru Telč Marcel Hofman. Prvním je Zážitkový výcvik vaření piva a druhým Chmelový road trip po spřátelených minipivovarech v okolí. Více o obou zážitkových programech naleznete na webových stránkách.

Všechny příznivce piva zveme na Panský dvůr Telč také na každoroční červencový Pivní fest.


Autor: Marcel Hofman, sládek Panský pivovar Telč


Pozn.: Článek je ze série článků o minipivovarech, z kterých zatím nemáme na Pivním.infu žádný článek a ani není šance, že je v dohledné době navštívíme. Proto jsme oslovili majitele/provozovatele/sládky...



[Pivní.info] [Zobrazeno 1873x] [5. květen 2021]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI