Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Bílý Beránek a Černá ovce

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Bílý Beránek a Černá ovce

Bílý Beránek a Černá ovce [p1992]

Tedy, abych byla přesná, Beránek není bílý, ale světlý a ani on ani ta Černá ovce nebečí, jak by se slušelo na tyto jedince zvířecí říše. Nebečí, ale dobře se pijí. Vítejte ve Stěžerech, v pivovaru Beránek !

Vstup
Vstup

Známé přísloví "Za vším hledej ženu" v případě založení tohoto pivovaru neplatí. Za všechno prý může legenda českého pivovarnictví, emeritní sládek pan Ivan Chramosil. Jak to doopravdy bylo, to ví jen on a majitelé současného pivovaru. Prý při montáži výtahu v jeho domě slovo dalo slovo a majitelé výtahářské firmy se nechali slyšet, že touží po vlastním pivovaru. A tady byli "na správné adrese".

Pivovar Beránek
Pivovar Beránek

Pánové Beránek a Štajner se spojili a časem našli objekt, zakoupili jej (coby doslova barabiznu, viz repro foto), svedli klasické "boje" nejen se všemi důležitými orgány, povolujícími pivovary, ale především s památkáři. Získaný objekt je totiž kulturní památkou. Bývalý harrachovský špejchar z roku 1737 byl v době koupě spíše ruinou, než kulturní památkou. Podepsal se na něm nejen "zub času", ale především hospodaření místního JZD, jakož i chátrání za dob vlastnictví obce.

Zdevastovaný původní špýchar
Zdevastovaný původní špýchar

I přes výše zmíněnou nepřízeň osudu se v objektu zachovaly původní, 500 let staré vyřezávané dubové sloupy, ručně tesané trámy i podlahové fošny. Uvést objekt do současné podoby byl nesporně pořádný kus práce, ale stála za to. Tady opravdu na návštěvníka dýchne historie. Klobouk dolů a díky majitelům za záchranu unikátní památky.

Lokál, vzadu varna
Lokál, vzadu varna

Pivovar samotný byl veřejnosti otevřen v prosinci roku 2018 (zkušební várka proběhla 29. října téhož roku). Technologie je od firmy Pacovské strojírny, varna má objem 22 hl, ohřev je parou (plynový vyvíječ). CKT: 2x 20 hl a 9x 40 hl, kvasí se dvoufázově, otevřená spilka zde není, prý z důvodu velkého množství ovocných sadů v blízkosti pivovaru a tím i nebezpečí kontaminace divokými kvasinkami. Slad odebírá pivovar z Kounic, chmelí se klasikou: ŽPČ, Premiant, Sládek, kvasnice jsou z VÚPS.

Varna
Varna

Na čepu jsou pravidelně 4 druhy piva: 10° Jehně, 11° Ovečka, 12° Beran a 14° Černá ovce. K tomu pak přibude každého čtvrt roku jeden speciál, nyní to byla Letní cyklo 8°. Již z výše uvedené historky je všem jasné, kdo tu pivovarem vládne. Ano, je to pan Ivan Chramosil, zdatně mu pak sekunduje pan Martin Melzer, který byl i jeho kolegou v pivovaru U Supa. Ke kvalitě piv v tomto případě, myslím, že není co dodávat. Nosit dříví do lesa není na pořadu dne.

Pivo
Pivo

V loňském roce měl pivovar výstav necelých 1000 hl, letos počítá s cca zdvojnásobením. Pivo se vypije jednak v místě, dále ve městech "okolo komína" (Hradec Králové, Pardubice, Kolín, Chrudim, Poděbrady), setkáte se s ním ale i Praze a dokonce i v Peci pod Sněžkou. Pro sběratele tady mají ke koupi obvyklý sběratelský sortiment: tácky, etikety, sklo.

Výčep
Výčep

Zdejší restaurace má kapacitu 60 míst, zahrádka stejně tak a pro akce je v patře k dispozici ještě sál se 120 místy. Do budoucna tu připravují v podkroví i pár pokojů k přenocování.

Děkuji tímto panu Ivanu Chramosilovi za pozvání, jemu i majitelům za milé přijetí a v neposlední řadě SPP za dopravu i účast na jejich programu.


Další fotky najdete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 2105x] [14. červenec 2020]
[Minipivovary] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dan

středa, 15. červenec 2020
16:14

Dan

V pivovarské restauraci jsem byl nedávno a musím říct, že mne místo doslova nadchlo. Tak perfektně udělaná rekonstrukce se vidí málo kde. Velice šikovně skloubili původní prvky, s moderními. Vše do detailu propracované a promyšlené.
Z piv jsem ochutnal jen světlou 12 a černou 14, ale ihned po napití mi bylo jasné, že tu pivo vaří někdo, kdo to prostě umí. Pozdější zjištění, že tu sládkuje pan Chramostil moje hodnocení jen potvrdilo. Personál byl ochotný a rychlý. Zamrzelo jen to, že první pivo jsem dostal do mastné sklenice plné bublinek na stěnách. To by se v takovém podniku prostě stát nemělo.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 15.07.2020 ve 16:15:06


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI