Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Tři P z Merklína

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Tři P z Merklína

Tři P z Merklína [p2054]

Sládka Petra Petružálka jistě mnozí z Vás znáte z jeho dlouhodobého působení v dobřanské Modré Hvězdě. V poslední době pomáhal rozjet Farmářský pivovar Zlatá Kráva v Nepomuku, kde nadále sládkuje jeho dcera Žaneta. On sám pak již nadobro opustil pivovárek na dobřanském náměstí a naplno se věnuje svému projektu - Pivovar Petr Petružálek, který začínal jako létající. Dnes se již všechno pivo vaří ve vlastním v Merklíně u Přeštic. Pivovar najdete v bývalé budově telekomu, kterou Petr odkoupil a operátorům část prostor pronajímá.

Budova pivovaru
Budova pivovaru

Zvenku Vás tato šedivá budova nijak nezaujme, jen na vratech uvidíte povědomé logo tří Pé, které značí pivovárek. Do ulice Za školou, kde pivovárek sídlí, přijíždíme v sobotní odpoledne, které je pro Petra pracovní a my tak můžeme nahlédnout pod ruce zkušenému sládkovi. Varna je o objemu 300l, pochází z Rakouska a už teď se počítá s pořízením varny tisícilitrové (ale na tu se nejdřív musí vydělat).

Varna
Varna

Všechna technologie je umístěna prakticky v jedné místnosti, což umožňuje plášťové chlazení spilečných nádob (zatím tu najdete 2x 1000l) a ležáckých tanků (3x 1000l). Pro svrchně kvašená piva se do budoucna počítá s pořízením CKT. Výhledově se do části tohoto velkého prostoru vestaví klasický chladící box. Slad pivovar odebírá z Kounic a chmelí žateckými chmely. Pivo leží minimálně 3 týdny.

Ostatní technologie
Ostatní technologie

Ještě z dob létání pochází receptura piva Merklínský krokodýl, což je 11% ležák, v podstatě žatecký single hop. Dostáváme ochutnat z prvních piv nového tanku a musím uznat, že to vůbec není špatné. Krokodýl se prý dle pověsti l.p. 1902 usídlil v místním rybníku. Dalším pivem, které ale bohužel bylo momentálně vypité, je APA 12% Merklínská radost. Ta je pojmenovaná po části obce, kde bydlí klienti Diakonice ČCE a žáci praktické školy této diakonie nakreslili motiv na etiketu radosti. Tato dvě piva by měla být nosným sortimentem pivovárku. Samozřejmě můžeme očekávat další speciály k různým příležitostem.

Merklínský krokodýl
Merklínský krokodýl

Je dobře, že se pivo chytlo u místních. Jen za naši krátkou návštěvu měl pan Petružálek několik telefonátů a návštěv. Domovskou hospodou Merklínskému pivu se stala místní restaurace U Josefa. Dále ho můžete potkat v plzeňském Klubu malých pivovarů a další místa se postupně přidávají. Dali jsem jedno U Josefa a bylo takové kulatější a méně kalné, dalo by se na něm vydržet celý večer. Stejně tak dobré bylo ochutnané z lahve (Radost ) a sudu (Krokodýl).

Petr Petružálek
Petr Petružálek

Myslím, že pan Petružálek je natolik zkušený sládek, že přání ať se daří je skoro zbytečné. Tak tedy alespoň pivovarské Dej Bůh štěstí!

Další fotky z Pivovaru Petr Petružálek

P.S.: Pokud pojedete do Merklína od Přeštic, narazíte na bývalý Zámecký pivovar.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 4139x] [20. květen 2019]
[Minipivovary] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

über Bier

pondělí, 20. květen 2019
09:10

Do Dobřan je skvělé spojení, do Merklína je to podstatně horší, skvělé by bylo, kdyby Petr časem uzavřel kontrakt s nějakou hospodou v Plzni. O kvalitu piva strach nemám, Petr umí :)


napsal(a): über Bier [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI