Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Za dalšími pivy po kraji čarodějnic do Vikýřovic

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Za dalšími pivy po kraji čarodějnic do Vikýřovic

Za dalšími pivy po kraji čarodějnic do Vikýřovic [p1786]

Jak už jsem zmiňovala v článku minulém, všechny plánované pivovary v "kraji čarodějnic" se nám navštívit z dopravních důvodů nepodařilo. Tedy, ne že by do jejich sídel nic nejezdilo, tak zapomenutý kraj to zase není. Ovšem, je-li člověk vázán na časování lázeňských procedur, v tom případě doprava opravdu není příliš přívětivá. Oželet jsme museli Jeseník (ale tam jsme už krátce po otevření byli ) a bohužel i Brannou, kam bych se byla ráda podívala.

Penzion U Jirsáka
Penzion U Jirsáka

Asi nejblíže našemu místu pobytu, kromě Zlosina, se nacházela obec Vikýřovice. A v ní pivovar U Jirsáka, který je umístěn ve stejnojmenném wellnesspenzionu, nedaleko železniční zastávky. Útulná restaurace, kde se kámen snoubí s dřevem, rozčleněná do několika zákoutí, nabízející denní menu i třeba nabídku steaků. V létě je možno posedět na zahrádce.

Varna
Varna

Minipivovar samotný je však skryt oku návštěvníka. Sládek v době naší návštěvy přítomen nebyl, a tímto děkuji panu majiteli, který naopak přítomen byl a ochotně nám ukázal zázemí pivovaru. Pivovar vznikl v roce 2017 a je opravdu malý. Varna měděná, dvounádobová o objemu 300 litrů. Ve sklepě pak najdeme 6 CKT po 600 litrech. Celá technologie je čínské provenience. Na čepu jsou stálá dvě piva, světlé 11° a 12°, občas i nějaký speciál. Vaří se zde podle potřeby, v létě však téměř nestíhají uspokojovat žíznivce. Oba ležáky byly slušné, pitelné, byť více kvasnicové.

CKT
CKT

V obci Vikýřovice, kromě pivovaru, můžete navštívit i zajímavé Muzeum silnic s expozicemi, věnovanými historii cestářského a silničářského řemesla, zhruba od 14. století téměř až do současnosti, jakož i s periodicky se měnícími výstavami. Rozsáhlá expozice je věnována firmě bratří Kleinů, významným to podnikatelům, kteří postavili zhruba 3700 km železnic a dva tisíce mostů, např. Negrelliho viadukt v Karlíně. A abychom zůstali u piva, součástí této expozice je i pivní láhev, do které se stáčelo pivo z Vízmberského pivovaru (majitelé panství byli bratři Kleinové), které bylo oblibě u dělníků ve zdejších sklárnách a hutích svou chutí a nízkým obsahem alkoholu.

Historická lahev
Historická lahev

Pivovar se nacházel u zámku v Loučné nad Desnou, činnost ukončil koncem 19. století a dnes již je zbořen. V obci Loučná nad Desnou ještě chvíli zůstaneme. A jistě už znalcům zapálí - zde se nacházel pivovar Bravůr. Bohužel, i zde musíme mluvit již v čase minulém, pivovar skončil v roce 2018, i když umístěná cedule na budově stále hlásá informaci o Regionálním produktu Jesenicka, pivu Kvasslav.

Bývalý pivovar Bravůr
Bývalý pivovar Bravůr

Samozřejmě nám to nedalo pivovar aspoň zvenčí obhlédnout. Budova samotná se podobá Šípkové Růžence - naštěstí začátkem dubna nestačila vegetace ještě vyrůst do takové hustoty, aby se nedalo alespoň okénkem, opředeným kolonií pavouků, pohlédnout dovnitř, kde je vidět opuštěná varna. Cestou na nádraží míjíme opět upomenutí na čarodějnice, tentokrát dřevořezbu a jednu z dotyčných na koštěti u dětského hřiště.

Čarodějnice
Čarodějnice


[Jana Běhounková] [Zobrazeno 2707x] [16. duben 2019]
[Minipivovary] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

kisutam

pátek, 19. duben 2019
20:44

kisutam

Neví někdo,kdo jim dělá sládka?


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

Jana

neděle, 21. duben 2019
19:27

Jana

kisutam:
Pan Max,který je též v Branné.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
09:12


posted by: Inzerce

kisutam

neděle, 21. duben 2019
20:19

kisutam

Jana: Jirka Maks,který vařil i chvíli ve Faltusu?Asi se vrátil zpátky do Branné.


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

Jana

neděle, 21. duben 2019
20:23

Jana

kisutam:
Ano. A omlouvám se za písemné zkomolení jména.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI