Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zase v Brně

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Zase v Brně

Zase v Brně [p1994][p265][p264][p219]

Po delší době se mi poštěstilo se dostat do jihomoravské metropole a to je i příležitost zajít na pivo. To nejlepší si sice máme nechat na konec, ale když nemáte tušení... Z Výstaviště tedy vyrážíme ochutnat piva z pro nás nového pivovaru U Tomana . Vítá nás velmi příjemný lokál i personál. Degustaci samozřejmě začínám desítkou, ta Emanuelova (42/32 Kč) se zdá být výborná, slabší tělo, ale přesto chuťově plná - výborné jemnější výčepní pivo, tak to mám rád.

Emanuelova desítka
Emanuelova desítka

Kolegové začínají Tomanovou dvanáctkou (46/36) a moc jim chutná, mně se po desině zdá být zbytečně hutná, nicméně výborné pivo to je. Trošku zklamání je Otakarova tmavá jedenáctka (44/34), jenž je taková vodová, bez těla. Obě světlá piva jsou, aniž to v tuto chvíli tušíme, dnešním pivním vrcholem. Nakonec koštuju Stout 15 (0,3l za 52 Kč), který dělá čest tomuto pivnímu stylu. Prostě zažili jsme Brno u Tomana.

Varna U Tomana
Varna U Tomana

Restaurační prostory jsou rozděleny na dvě části, kdy každá má vlastní výčep. V přízemí jsme zaregistrovali kuchyni a varnu - ostatní technologie je zřejmě ve sklepě. Do patra pak zase musíte na WC, jenž jsou provedeny do černé barvy a dozvíte se tam např. že pro Pražáky je záchod v Mekáči :)

Další fotky od Tomana

Nejsme v Brně zas tak často, abychom vydrželi sedět na jednom místě celé odpoledne a tak zkoušíme štěstí zase jinde. Cestou omrkneme, co se děje v Zelené Kočce na Solniční. Je zavřeno, uvnitř rozkopáno. Jde jen o rekonstrukci, nebo tu bude něco jiného?

Zavřeno :(
Zavřeno :(

Jděte s takovýma prognózama ke všem čertům! Do pekla sice asi ne, ale ke Třem čertům by to šlo, vybíráme si ty na Dvořákově ulici. Všude jsou už rezervačky, ale na hodinku se vlezeme. Takže rychle koštnout Bratčické pivo (z oslavanských sklenic). Opět dávám desítku (32/22 Kč) a je to propad nejméně o dva stupně :( Filtrovaná jedenáctka (34/23 Kč) a nefiltrovaná dvanáctka (36/25) nejsou o moc lepší. Situaci tak musí zachraňovat polotmavá třináctka (38/27). Tady tedy zklamání.

Bratčické
Bratčické

Krom Bratčických piv je na čepu ještě pšenice z Krušovic a Dačice světlý ležák 12. Sice tuším, že se jedná o Dačického od Hlenekenu, ale jsem zvědavý na odpověď. Po první rádobyvtipné "že by pivo" se jde paní servírka zeptat k výčepu a poměrně přesně sděluje, i když z Kutné Hory to opravdu nebude...

Další fotky od Tří čertů

Přesouváme se do Žebětína , kde pro mne brněnské pivohrátky před léty začaly. Na čepu je sedmero piv, pět jich koštuju (vynechávám pšenici a tmavé. Tady je pivo zase o stupeň lepší. K pivu pečená pikantní žebra. Jsou výborné, ale na ty z Kočky nemají :(

Bitter 11
Bitter 11

První koštuju jedenáctku Bitter (38/26 Kč), která mi ale moc hořká nepřipadá. Je to takové normální průměrné minipivovarské pivo, které Vám může dělat společníka celý večer. Stejně na tom byla i dvanáctka (39/27). Patnáctka Medový speciál (52/33) bylo výrazné silné pivo, které je dobré na košt. Nejvíce mne u Richarda oslovil opět Višňový ležák (42/28), jenž je tady docela dobře vyvážený (nezbytná kompotovaná višeň nemohla chybět.

Sklenice se starším logem
Sklenice se starším logem

Další fotky od Richarda

Druhý den se cestou domů stavíme tradičně ještě v Jelínkově vile , kde si k pozdnímu obědu šmakujeme na světlém ležáku 12 (35/26 Kč), který je výborný, hutný, kvasnicový, zakalený. Na ostatní piva (tmavý ležák, tmavý ležák s přídavkem kávy a American IPA) nemám chuť. I tak bych zařadil Harracha na druhé místo této pivní cesty.

Harrach
Harrach

Další fotky od Harracha


  1. Toman
  2. Harrach
  3. Richard
  4. Bratčice


[Richard Chodora] [Zobrazeno 3326x] [25. březen 2019]
[Minipivovary] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

über Bier

pondělí, 25. březen 2019
12:40

Bratčické pivo u Čertů vždy patřilo k těm, na které jsem se v Brně těšil, pokud se zhoršilo, byla by to škoda. Právě jejich desítka mi tam ze všech piv chutnala nejvíc.


napsal(a): über Bier [Odpovědět]

dlouhebidlo

úterý, 26. březen 2019
11:50

über Bier: bratcicke je nej po 50km na kole primo v pivovaru u vratnice toho byvaleho JZD :) nej zastavka na cyklovylete jizni moravou. moc originalnejsich mist pro pivovar neznam :D


napsal(a): dlouhebidlo [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI