Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Plzeňský Bandita

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Plzeňský Bandita

Plzeňský Bandita [p1933]

Není to tak dávno, co jsme si představili pivovar na Roudné, a už je tu další pivovárek se sídlem v Plzni. Plzeňského Banditu má na svědomí Tomáš Nožička, který současně vaří pivo v Letinech. Bandita je umístěn v suterénu rodinného domku na Slovanech. Nejedná se o pivovar restaurační, takže zde výčep nehledejte. Na pivo tak spíše narazíte v některé plzeňské pivně osvětové nálevně a přes léto zejména na různých pivních slavnostech po celém kraji.

Brána pivovaru
Brána pivovaru

Technologii pivovaru dodala firma Rolf. Nerezovou dvounádobovou varnu o objemu 500l doplňují dva CK tanky sloužící jako spilka (2x 5hl) a 4 ležácké tanky (2x 10 hl a 2x 5 hl). Samozřejmě je zde místo na rozšíření. Pivovárek je tak stavěn na celkovou kapacitu 480 hl za rok. Celý provoz se tak vejde na plochu cca 60 m2.

Varna
Varna

Základním sortimentem jsou dvě piva: světlý ležák 12% Beer Opener a IPA 13% Most Wanted. Dalších cirka šest druhů piv se bude průběžně točit. V současné době je to pšenice 11% Mill Heist. Chystá se summer ale. Na Brewstocku jsem ochutnal ležáček a chutnal mně ze všech nejvíc. Ani pšenice a IPA z petky nebyly vůbec špatné. Z toho plyne, že pivo se stáčí do PETek o objemu 1,0l, v plánu pak jsou skleněné lahve o objemu 0,75l. Ty však budou až na podzim, stejně jako KEG sudy o objemech 15 a 10l (v současnosti je Bandita dodáván do standardních sudů 30 a 50l).

Lahváče
Lahváče

Pokud byste chtěli koupit pivo na doma, máte šanci zejména ve středu, kdy bude probíhat pravidelné vaření. Jindy, kdy bude otevřena brána ku znamení, že pan sládek je doma. Co nevidět bude cesta k pivovárku řádně označena, ale myslím si, že si ho najdete i bez toho.

Sběratele upozorňuji, že zatím jsou k dispozici pouze etikety a vizitky. Tácky se plánují, sklo není na pořadu dne.

Ležácký sklep
Ležácký sklep

Pivovárek je prakticky ještě v plenkách, ale už teď vystrkuje růžky. Po několika nepřesvědčivých přírůstcích v rodině plzeňského pivovarnictví je tu konečně zase kvalitní pivo.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 4512x] [24. červen 2018]
[Minipivovary] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

sasa

úterý, 26. červen 2018
06:33

sasa

Zajímavé, že je sládek Tomáš Nožička pořád v Letinech. Nedávno tu někdo v diskusi psal, že tam nastoupil nový sládek Hub (zřejmě z Ostravy)


napsal(a): sasa [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI