Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Na zahrádce ve Zhůři

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Na zahrádce ve Zhůři

Na zahrádce ve Zhůři [p1297]

Na ksichtoknize je občas k zaznamenání opravdu zajímavá zpráva. Koncem minulého týdne jsem se tam dozvěděl, že, Pivovar Zhůřák otevírá v létě zahrádku - od 25. května do 30. září. Budeme mít otevřené pátky a soboty od 16 do 21 hodin, abyste mohli ochutnat naše piva na terase. Pivo můžete před zavírací dobou zakoupit do PET láhví a pokračovat v ochutnávání doma. Pokud se k nám nemůžete dostavit během těchto dvou dnů, můžete předem zavolat na tel. č. 721 775 591 nebo napsat na info@pivovarzhurak.cz, domluvit se s námi a vyzvednout PET láhve v úterý až čtvrtek. Budeme mít obvykle 4 druhy piv na čepu, které budeme střídat.

Terasa u zhůřského pivovaru
Terasa u zhůřského pivovaru

Se Zhůřákem se spíše setkávají návštěvníci multipípových pivnic po celé republice. Pro nás, co jezdíme kolem, byl pivovárek vedený Chrisem Bearwaldtem dosud nepřístupným. Po přečtení výše uvedené zprávy ve mne začal hlodat červíček nedočkavosti. Proto v sobotu v podvečer se synem osedláváme bicykly a vyrážíme směr Zhůř. Po státovce je to tam sice blíže, nicméně čuchat výfukové plyny na velmi frekventované silnici se nám nechce, tak volíme bezpečnější, sice delší a povrchově horší cestu. Ta samozřejmě svůj účel plní a při zpáteční cestě nemusíme mít strach z policejních hlídek. I když, kam jinam by člověk měl na vesnici jet na kole než z hospody a do hospody...

Sobotní nabídka
Sobotní nabídka

Mám trochu obavy, abychom nepřijeli nevhod, přece jen je otevřeno první víkend, ale již zdálky je vidět hemžení okolo budovy pivovárku. Nebrání nám tedy nic v zasednutí pod nově zbudovanou terásku a v klidu se můžeme zabrat do ochutnávání zhůřských piv. Nápomocen je nám sám pan majitel a sládek v jedné osobě. Jako první samozřejmě dávám Ležák 11%, u něhož se až později dozvídám, že je vařený v Ravenovi. Pivo je to velmi světlé, ale docela dobré, na naši prvotní žízeň jako dělané. Chris později poznamenává, že by se dalo typově přirovnat americkému Budu, nevím, nemám srovnání.

Ležák a Quaff This IPA
Ležák a Quaff This IPA

Pokračujeme 15% ipou, která je krásně voňavá, silná, ale alkohol zde není tou nejvýraznější složkou. Světluška je pak místní stálicí. Po té patnáctce je sice slabší, ale zase chuťově trošku jiná, snad do citrusových tónů. Čtvrtým ochutnaným pivem je stout 14%, jenž je krásně suchý s výrazným kávovým dozníváním. Všechna dnes ochutnaná, a troufnu si říci všechna místní, piva jsou výborně pitelná, sladěná tak, aby nikde nic zbytečně nerušilo. Taky se Vám někdy stane, že po ejlu máte v ústech takovou hořkost, že vše ostatní už chutná prakticky stejně? Tady ne, i ten slabší ležák nakonec chutná tak jako na začátku. Už už sedáme na kolo, když místo Světlušky jde na čep Paradise 13% ale, jenž potvrzuje vše výše řečené.

Total Eclipse a Světluška
Total Eclipse a Světluška

Když budete mít v páteční nebo sobotní podvečer cestu kolem, určitě se zastavte, pivní zážitek za to rozhodně stojí. Dobrodinec, co se uvolí k řízení se musí spokojit s Birellem. Myslím, že by stálo zato nabídnout nějaké lepší nealko pivo, ať již české (např. Bakalář ) nebo nějaké pšeničné německé. Nebo aby to bylo stylové, tak nějaký nealko ejl, ale vyrábí se vůbec někde? A pokud ano, byl by přístupný na českém trhu? A nebo nějaká ta limonáda by také možná nebyla k zahození. Ale to už je jen taková nepodstatná třešnička na dortu.

Tihle pánové Vás obslouží
Tihle pánové Vás obslouží

A ještě jedna informace: Pivovar je zavřený v neděli a v pondělí, budeme mít také zavřeno v sobotu 18. srpna a 1. září. Prosím nepřekvapujte nás v době, kdy je pivovar zavřený, buď nejsme doma nebo právě vaříme další várku piva. Po létě bude možné zakoupit pivo do PET láhví po předběžné domluvě. Děkujeme za pochopení. Já myslím, že podmínky jsou jasně dané a je dobře, že alespoň přes léto je možné zaskočit na zhůřské pivko. Držím palce a určitě si sem zase někdy rád zajedu.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 2753x] [31. květen 2018]
[Minipivovary] [comments: 8] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Chody

čtvrtek, 21. červen 2018
19:54

Chody

Od Chrise mi přišla malá korekce: Ležák 11 je vařený Klosterbrauerei Weissenohe a distribuovaný Raven. Další ležák na čepu je Další ležák je Raven, ale vařený v Zichovci. :-) :-)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 22.06.2018 ve 06:15:09


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 21. červen 2018
23:28

Sekal

Chody: Mne překvapují ty petky. Zhůřák řadím ke svým nejoblíbenějším pivovarům a zejména jejich Total Eclipse mi opravdu chutná.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
15:36


posted by: Inzerce

Docent

pátek, 22. červen 2018
00:45

Mne zas překvapují láhve 0,7 l, samozřejmě nevratné... Pokud jsem tam na kole, tak na zádech v batohu to nepotáhnu, o jejich vlivu na cenu piva ani nemluvě. Pokud už někde nenávidí PETky, potom nechápu, proč to nestáčejí do 0,5 l vratných lahví a dávají přednost těm nechutně těžkým nevratným 0,7 l.


napsal(a): Docent [Odpovědět]

Chody

pátek, 22. červen 2018
06:17

Chody

Docent: Přesně tak, lahve 0,7l jsou prakticky k ničemu.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Sekal

pátek, 22. červen 2018
15:00

Sekal

Docent: Ohledně 0,7 lahví nejsme ve při.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Mosquit

pátek, 22. červen 2018
20:09

Mosquit

Docent:
Například proto, že dle české legislativy je každý, kdo uvádí na trh zálohované obaly, povinen tyto obaly i zpětně vykupovat, a to v neomezeném množství?
Ono v dnešní době konkurenčního boje a snahy o likvidaci malých podnikatelů pak stačí, aby do malého pivovárku někdo poslal času od kamion prázdných špinavých lahví.

Kolik malých bude za takového stavu investovat do plničky a myčky?
---------------------------------
Zpráva byla upravena 22.06.2018 ve 20:10:01


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Chody

pátek, 22. červen 2018
06:16

Chody

Sekal: Tak PETka se dnes používá spíš jako dříve džbánek.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Sekal

pátek, 22. červen 2018
21:20

Sekal

Mosquit: Do vratných lahví stáčí Permon, Beerfactory, Kocour, Krkonošský medvěd, to jen z toho, co mne momentálně napadlo. Nevím, jak to má Kamenice nad Lipou se svými zelenými flaškami a nápisem "nevratný obal". Každopádně počítám, že ta jejich lahev nebude stát víc než NRW a spol., tedy nějakých 6 Kč.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI