Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Panský pivovar Sokolnice

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Panský pivovar Sokolnice

Panský pivovar Sokolnice [p1763]

Nejen na jižní Moravě rostou v posledních letech pivovary jako houby po dešti. Jedním z posledních, který zahájil provoz v roce 2017, je Panský pivovar v obci Sokolnice kousek jihovýchodním směrem z Brna s velmi dobrou dostupností vlakem i autobusem v rámci IDS JMK. Pro cestovatele z Brna se mi jako nejlepší varianta jeví jet vlakem z hlavního nádraží (směr Křenovice) s třípásmovým lístkem za 27Kč a platností 90 minut, který se dá použít i po Brně a po Sokolnici (pokud zrovna něco jede od/k nádraží).

Panský pivovar
Panský pivovar

Pivovar s restaurací se nachází v historických budovách starého pivovaru naproti zámku, který není bohužel přístupný - nachází se v něm domov pro seniory. Pivovar zahájil provoz v 16. století, ale od počátku 20. století chátral. V roce 2014 se noví majitelé pustili do postupné obnovy s cílem zachovat autentický ráz objektu a opět vybudovat malý pivovar s restaurací a centrem využití volného času. Realizace minipivovaru byla zadána firmě pana Josefa Krýsla. (zdroj: web pivovaru )

Varna
Varna

Pivovar s dočasnou restaurací se nachází ve spodním patře budovy s přístupem ze dvora, kam se trochu krkolomě dostanete vnějším vchodem přes chodbu zase ven a dolů po schodech (trochu mi to trvalo) :-)

Základní pivní nabídka čítá 5 druhů piv - světlé ležáky 10 a 12, pšeničné pivo, tmavý speciál 14 Antonie, IPA 16 Leopold. Poslední 3 mají být svrchně kvašené, ale s určitostí se to dá tvrdit jen o Leopoldovi. Osobně jsem začal desítkou (27Kč/0,5l) a přiznám se, že mi zachutnala. Stejný pocit jsem měl i z dvanáctky (34Kč/0,5l) - dle mě výborné pivo.

Sokolnické pivo
Sokolnické pivo

K pšeničnému speciálu Sadovský (32Kč/0,4l) mám naopak velké výhrady - pivo chutná jako ležák s přídavkem pšeničného sladu. Tmavé pivo Antonie (34Kč/0,4l) mi chuť spravilo, ale zda je svrchně kvašené si netroufám ani potvrdit ani vyvrátit.

Piva lahvová
Piva lahvová

K obědu jsem měl výborný pivovarský guláš, jen místo polévky jsem obdržel sdělení, že ji v kuchyni zapomněli uvařit...

IPA Leopold jsem si pořídil na cestu v lahvové verzi (42Kč/sklo 0,5l) a ačkoli jsem pak lahev otvíral s obavami, byl jsem mile překvapen :-) Krom toho lze zakoupit i piva v PET lahvích.

Lokál
Lokál

Celou svou návštěvu sokolnického pivovaru hodnotím jako velmi zdařilou a povedenou, pivo až na čestnou výjimku spodně kvašené pšenice velmi dobré. A ve světle mnoha špatných zkušeností s čerstvě otevřenými pivovary, které dost často nemají pivo ještě vyladěné a vhodné k prodeji, případně prodávají pivo cizí pod svým názvem, vyznívá celkový dojem ještě lépe. Těším se na léto, kdy se mi třeba podaří dojet do Brna s kolem a udělat si malý výlet za dobrým pivem :-)


Foto: Martin Hrubeš



[Zbyněk Melichar] [Zobrazeno 5751x] [9. leden 2018]
[Minipivovary] [comments: 5] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

tip na dopravu

pondělí, 19. březen 2018
17:06

Nádraží je od Sokolnic daleko, jeďte radši z Úzké autobusem č. 40. Ten zastavuje uprostřed obce.


napsal(a): tip na dopravu [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 19. březen 2018
20:09

Dwarf

tip na dopravu: my dvoumetroví máme daleko radši vlak a kousek pěšky ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Sekal

pátek, 26. leden 2018
21:20

Sekal

Tak jsem to nevyplenil. Byli téměř vypití, na čepu jen 14° Antonie a 16° Leopold. Pivo leží, lahve žádné. Na přítoči neznámo proč Bratčice. 14° Antonie tmavá bez chuťových vad, ale na mne bylo použito příliš karamelového sladu. 16° Leopold IPA - dobré pivo. Celkově prostředí velmi příjemné, od Brna je to sice hodně frekventované, ale pivovar je v klidnější části obce a budoucí letní zahrádka vypadá slibně. Doufám, že příště s lahvemi, tentokrát jsem měl štěstí, že jsem mohl předat klíčky od auta kolegyni.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 26.01.2018 ve 21:21:24


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
12:24


posted by: Inzerce

PivařM

pátek, 26. leden 2018
23:00

Sekal: 16.ledna jsem dopadl stejně, jen jsem neměl komu předat klíčky :-S Takže úplně bez ochutnávky... A navíc pak zavřená dálnice na Prahu :-( Tak snad příště...


napsal(a): PivařM [Odpovědět]

Sekal

úterý, 9. leden 2018
11:54

Sekal

Díky za tip, 25.1. mám cestu okolo, tak to tam vyplením.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI