Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Cože je to H2, žáku Vonásku?

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Cože je to H2, žáku Vonásku?

Cože je to H2, žáku Vonásku? [p1799]

A žák Vonásek poslušně odpoví: “sím, pane učiteli, to je molekula vodíku“. „Správně, píši ti za jedna“. Odpověď pivaře, věci znalého, by ovšem zněla jinak. „H2 je mladší bratříček pivovaru Hostivar, nyní označeného jako H1.“ A také by se mohl pochlubit výbornou. Tím spíš, neboť pivovar má dvojku jako horní index (na rozdíl od té molekuly vodíku).

Hostivar H2
Hostivar H2

Základní kámen druhého pivovaru Hostivar byl položen začátkem května roku 2016. A ačkoli jsem byla zvána již na slavnostní otevření 7. dubna letošního roku, kdy pivovar zahájil svoji činnost zkušebním provozem, pozvání jsem mohla opětovat a návštěvu uskutečnit až o dva měsíce později. Objekt pivovaru se nachází zhruba kilometr od H1 a asi 350 m od železniční zastávky Praha- Horní Měcholupy a dostanete se k němu pěšinkou vedoucí nad tratí (pokud přijedete od Prahy, z opačného směru musíte přejít přes most nad tratí). Minout nelze, moderní architektura, stejně jako u jedničky s prosklenou stěnou, za níž návštěvník vidí nerezovou varnu, přitáhne pohled kolemjdoucího již zdaleka.

Varna zevnitř
Varna zevnitř

V restauraci mne vítá paní Jitka, mnohým známá z Kulového blesku a dnes tedy působící zde. Po výborném a chutném obědě se blíže seznamuji s „útrobami“ samotného pivovaru. Technologii dodaly Pacovské strojírny, 30 hl varna, otevřené nádoby s víkem ve spilce (3x 60 hl), v ležáckém sklepě pak10 tanků po 60 hl a 5x 30 hl CKT, plášťově chlazené glykolem. Přetlačné tanky v restauraci, jako v H1, zde nejsou.

Spilka
Spilka

Sládky má každý z pivovarů H vlastní, v H2 působí paní Gabriela Sluková a pan ing. Filip Ulmann. Slad odebírá pivovar z Kounic a od Weyermannů, chmelí se ŽPČ, Premiantem a Sládkem, kvasnice jsou z VÚPS. Do budoucna počítají s vlastní množírnou. Trvale jsou na čepu 4 piva, která se příležitostně obměňují (současný sortiment viz foto ). 1-2 x do roka uvaří sládci i speciály.

Ležácký sklep
Ležácký sklep

Odnést si můžete pivo jak v zajímavých, granátu podobných, 1 l PET láhvích, tak i v soudcích, což umožnila výrazně větší výrobní kapacita oproti H1. Pro sběratele jsou připraveny k zakoupení tácky, etikety i sklo.

Zajímavý tvar PET
Zajímavý tvar PET

Restaurace má kapacitu pro cca 100 návštěvníků, je patrová a venku má i verandu. Zahrádka se ještě upravuje, měla by být hotova do prázdnin. Na to, že je to podnik nový a v okolí zrovna velká zástavba není, je vidět, že si své zákazníky brzy našel, v době oběda bylo dost plno. Možná i raritou je zdejší podávání snídaní a to ve všední den od 7 hod., o víkendech pak od 8 hod. Otevírací doba je pak po celý týden do 23 hod. Vně restaurace je i tzv. „drive“ okénko, prý hojně automobilisty využívané.

Restaurace
Restaurace

Co ovšem H2 od H1 odlišuje, tedy kromě větší kapacity pivovaru, je vlastní pekárna s výrobou pivních rohlíků a vynikajícího kváskového chleba, jakož i dalších dobrot (zrovna se pekl borůvkový koláč).

Pekárna
Pekárna

Takže, jak k pivu, tak jídlu, či sladkostem dobrou chuť!



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 4787x] [4. červenec 2017]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI